Merels werden voorheen in iedere tuin gespot. Sinds afgelopen jaar worden ze minder vaak waargenomen.
Merels werden voorheen in iedere tuin gespot. Sinds afgelopen jaar worden ze minder vaak waargenomen.

Help de vogels en doe mee met de tuinvogeltelling

Heb je altijd veel meesjes in de achtertuin, of zit er met enige regelmaat een bonte specht in je boom? Tel alle vogels in je achtertuin op 25, 26 of 27 januari 2019 en help zo de vogels én Vogelbescherming Nederland met de Nationale Tuinvogeltelling.

Een halfuur vogels tellen

Het is de bedoeling dat je één van de drie dagen een half uurtje vogels telt. Dit kan gewoon vanuit je luie stoel achter het raam of vanaf je balkon. Het gaat om de vogels die (voor korte tijd) in je tuin blijven zitten, dus niet om vogels die voorbij vliegen. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je de tellijst van Vogelbescherming Nederland gebruiken. Daarnaast is er ook een handige app beschikbaar.

Waarom vogels tellen?

De huismus staat al jaren met stip op één in de Nationale Tuinvogeltelling.
De huismus staat al jaren met stip op één in de Nationale Tuinvogeltelling.

De Vogelbescherming kan veel met de gegevens van de vogeltelling in Nederland. Met deze informatie bepaalt de organisatie hoe ze tuinvogels het beste kan helpen. Ook al is het een momentopname, in combinatie met de resultaten van andere jaren en tellingen geeft het een helder beeld van de ontwikkelingen in tuingebruik door vogels. Zo is gebleken dat het aantal merels in de Nederlandse tuinen flink is gedaald sinds 2018. Waar de merel eerst in de meeste tuinen werd waargenomen en jarenlang in de top drie van de tuinvogeltelling stond, kwam hij in 2018 op nummer vijf terecht. Vermoedelijk ligt dit aan klimaatverandering en het usutuvirus bij vogels.

Schrijf je in voor de tuinvogeltelling

Wil je meedoen met de Tuinvogeltelling? Schrijf je dan in via de website. Wie bang is dat hij de zanglijster en de spreeuw maar moeilijk uit elkaar kan halen, vind op de website ook handige tips om vogels te herkennen.
Tot slot is er voor liefhebbers die het hele jaar rond vogelbezoek in de gaten willen houden, ook een optie. Er is namelijk ook een Jaarrond Tuintelling mogelijk. Check de website voor meer informatie.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email