De orchidee Cymbidium is een winterbloeiende orchidee die kleur geven aan je huis.
Met Cymbidium orchideeën haal je mooie herfstkleuren in huis. Foto Bloemenbureau Holland.

Herfstbloeier in huis: de Cymbidium orchidee

Buiten kleurt de herfst je tuin oranje, rood en geel. Binnen zorg je voor kleur met opvallende bloeiende planten als de Cymbidium orchidee. Deze ‘Koning van de Orchideeën’ is alleen in de koudste maanden van het jaar verkrijgbaar, maar hij bloeit in de warmste kleuren.

Kelkachtige bloemen

Koning van de Orchideeën, zo wordt de Cymbidium orchidee wel genoemd. En dit heeft alles te maken met zijn grote, kelkachtige bloemen. Ze bloeien in opvallende kleuren: vuurrood, goudgeel, warmoranje en zélfs tweekleurig. De lipkleur varieert eveneens en heeft vaak sierlijke vlekjes en stippels. De naam is afgeleid van het Griekse ‘Kymbe’.  dat boot betekent, een verwijzing naar de holte in de lip van de bloem. Sommige soorten ruiken heerlijk. Bovendien maakt deze orchidee frisgroen, grasachtig loof aan. Een goede kandidaat dus voor het vullen van potten en manden tijdens Oktober-Woonmaand.

De orchidee Cymbidium is een winterbloeiende orchidee die kleur geven aan je huis.
Combineer verschillende soorten Cymbidium met elkaar voor een boeketidee. Foto Bloemenbureau Holland / Styling Elize Eveleens 

Slow kamerplant

De Cymbidium heeft een exotische uitstraling, maar toch is het een koel type. Hij voelt zich thuis in weer en wind op de zuidhellingen van het Himalayagebergte én in de tropen. Dankzij de koele buitenperiode bloeit deze orchidee in najaar en winter. Ook is dit een echte slow flower; van spriet tot bloeiende kamerplant kost ongeveer vijf jaar tijd. Maar als hij eenmaal bloeit, kan dit wel drie maanden duren. Er zijn ongeveer zeventig soorten bekend in het wild. Behalve de grootbloemigen zijn er ook mini’s en hangplanten. Tip: koop de plant als er al enkele knoppen open zijn. Dan weet je zeker dat hij snel in bloei schiet.

De orchidee Cymbidium is een winterbloeiende orchidee die kleur geven aan je huis.
Geef Cymbidiums een stevige pot; de bloemen kunnen topzwaar worden. Foto Bloemenbureau Holland / Styling Elize Eveleens

Je Cymbidium orchidee in een dompelbadje

Cymbidium staat het liefst op een plek waar indirect licht valt. Zet hem in een stevige pot; de bloemen kunnen topzwaar worden. In tegenstelling tot veel andere orchideeën heeft Cymbidium geen luchtwortels maar een echte kluit. Dompel hem eens in de twee weken onder in een bak water. Voeg eens in de maand wat plantenvoeding toe aan het dompelwater. Uitgebloeid? Snijd de bloemstengel eruit en zet de plant licht en koel weg. De kans is groot dat hij zo een nieuwe stengel maakt.

De orchidee Cymbidium is een winterbloeiende orchidee die kleur geven aan je huis.
De tekeningen op de lip van Cymbidiums wijzen insecten de weg naar nectar en stuifmeel.

Toch op zoek naar andere herfstdecoratie? Check ons artikel over herfstachtige decoratieve bessen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email