Tips om je gazon te bemesten – Tuinieren met Buitenleven
Je gazon kun je in het voorjaar, zomer en najaar bemesten, zodat het mooi groen blijft.

Hoe en wanneer je gazon bemesten?

De winter is echt een slijtageslag voor je gazon. Vorst, zon, sneeuw, regen terwijl het gras in winterrust is. Soms ziet het er na de winter troosteloos uit. Omspitten en opnieuw beginnen kan door zelf te zaaien of kant-en-klare graszoden te leggen. Pak het grondig aan en begin bij de bodem. Dit is de basis voor een sterke en gezonde grasmat.

Organische mest

Een bestaand gazon maak je met wat extra aandacht en mest weer frisgroen. Het beste kun je je gazon bemesten met organische mest. Dat zorgt voor verbetering van de bodem en brengt voeding in de grond.

Tips om je gazon te bemesten – Tuinieren met Buitenleven
Stikstof, fosfor en kalium zijn belangrijke voedingsstoffen voor de bodem.

Belangrijke stoffen het gazon

Je kunt gerichter gaan mesten als je weet hoe belangrijk stikstof, fosfor en kalium voor het gazon zijn.

  • Stikstof zorgt voor de groene kleur en de groei
  • Fosfor zorgt voor de groei van het wortelstelsel
  • Kalium verhoogt de weerstand

Om zeker te weten welke van bovengenoemde stoffen gewenst zijn, neem je een bodemmonster mee naar een specialist en laat je uitzoeken waaraan het gras behoefte heeft, en in welke doseringen. Op die manier krijgt je gazon de juiste voeding, zal het beter en dichter groeien en krijgen onkruid en ‘wild’ gras minder kans om de kop op te steken.
“Bemesting is erg belangrijk om alle planten, en dus ook het gras, in topvorm te houden”, zegt Lieuwe Westra van Tuinkeur. “Mijn voorkeur gaat uit naar organische mest, omdat die ook een positieve werking op het bodemleven heeft en goed is voor de bodemstructuur.”

Tips om je gazon te bemesten – Tuinieren met Buitenleven
Je gazon bemesten kan het beste met organische mest alvorens je het gaat inzaaien.

Wanneer je gazon bemesten?

De meeste kenners zeggen dat je het gazon driemaal per jaar kunt bemesten.

  • Voorjaar: mest strooien in maart/april of als het gras weer begint te groeien
  • Zomer: de tweede keer bemesten in juni/juli, bij voorkeur met organische mest omdat de voedingsstoffen daarin langzamer vrijkomen en een constante groei garanderen
  • Najaar: er is speciale mest (met onder andere ijzer en magnesium) voor het najaar die zorgt dat het gras bestand is tegen de winterkou

Meer over een groen gazon

In het dossier ‘Het perfecte gazon’ in Buitenleven 2019/3 vind je tips en meer om je gazon weer klaar te maken voor een eindeloze zomer met spelen en eten in de tuin. Onder andere lees je over het aanleggen van graszoden en wat daarbij komt kijken. De editie ligt nog tot en met 18 april in de winkel.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email