Mos verwijderen uit je gazon

Hoe verwijder je mos uit je gazon?

Veel tuinbezitters hebben last van mos in hun gazon en willen dat graag weg hebben. Maar dat is niet altijd eenvoudig, want mos vormt een dikke laag. Regenwater blijft hangen in het mos waardoor het gras niet kan wortelen en verdroogt.

Mos verwijderen met kalk, mest en verticuteermachine

Allereerst kun je de wortels van mos samen met de bovenste laag van het gazon doorsnijden met een verticuteermachine. Bij een te zure grond gebruik je kalk, waardoor de zuurgraad van de bodem verhoogt en het mos bruin wordt en verschrompelt. Verder kun je in het voorjaar organische meststoffen gebruiken: het gras wordt gevoed, terwijl mos op een natuurlijke manier tot in de wortel verdwijnt.

Mos verwijderen door gazon te vernieuwen

Als je gazon er slecht uitziet, is het niet verkeerd om het eens te vernieuwen. Het beste kun je dan de oude graszoden afplaggen en hierna de grond goed losmaken. Losse grond zorgt voor voldoende zuurstof en een goede waterhuishouding.

Vervolgens is het tijd voor een grondtest om te bepalen wat er in de grond zit. Zo’n grondtest kun je vaak voor een klein bedrag (of soms gratis) laten uitvoeren in tuincentra. Als je de resultaten weet, bemest je je gazon op maat of gebruik je een bodemverbeteraar, zoals compost of tuinaarde, die je goed door de bestaande grond vermengt. Als je alles hebt losgemaakt, ga je de bodem goed egaliseren en aanrollen, zodat je een strakke ondergrond hebt.

Beste periode voor zaaien of graszoden

Het is handig als je van tevoren de keus maakt: zaaien of graszoden leggen. Als je graszoden gaat leggen, moet je rekening houden met de hoogte van de grond. De beste perioden om je gazon te vernieuwen zijn het voor- en najaar, ruim genomen van half maart tot begin juni en in september en oktober.

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email