Passiebloem is geschikt voor de verticale tuin - Tuinieren met Buitenleven
Passiebloem Passiflora caerulea is een bekende verschijning in Nederland en gedijt hier dan ook goed

De passiebloem: Idee voor een verticale tuin

De passiebloem voelt zich, anders dan zijn exotische uiterlijk doet vermoeden, thuis in de Nederlandse tuin. Omdat hij weinig ruimte in beslag neemt, leent hij zich goed voor een verticale tuin op balkon of terras. De plant is uitgeroepen tot ‘Terrasplant van het Jaar’.

Verticaal tuinieren

Passiebloem (Passiflora) is uitstekend geschikt voor de verticale tuin: stuur hem de hoogte in langs klimmateriaal en hij bezorgt je een bloeiende wand of overkapping. De nonchalante, klimmende groeiwijze past goed bij de huidige tuintrend, waarin het allemaal wat losser, natuurlijker en wilder mag. Bij kweker of tuincentrum wordt de plant in verschillende vormen in pot aangeboden: bogen, zuilen, piramiden en langs rekjes in leivormen. Benieuwd naar meer planten voor een verticale tuin? Lees het bericht ‘Geschikte planten voor een schutting of muur‘.

Vijfhonderd soorten Passiebloemen

Passiebloem is geschikt voor de verticale tuin - Tuinieren met Buitenleven
De passiebloem is ook mooi in een pot op je terras deze zomer, foto: Bloemenbureau Holland

Van passiebloem zijn ongeveer vijfhonderd soorten bekend. Behalve in blauw- en purpertinten is de plant er ook met rode, oranje, gele en witte bloemen. Er zijn bovendien bladverliezende én wintergroene soorten. In de tropen zijn ze inheems en gebruiken ze bomen en struiken als steun om naar het licht te klimmen. Passiflora caerulea is een soort die goed gedijt in ons klimaat.

Snelgroeiende tuinplanten

Van de (hele) zomer tot diep in de herfst kun je genieten van passiebloemen. Elke bloem bloeit één dag en insecten en vlinders zijn dol op de zoete nectar. In een seizoen kan de plant tot zes meter lange ranken vormen. Wil je een hele wand vol bloemen in je verticale tuin, gebruik dan meerdere planten (drie per strekkende meter). Tip: het nemen van kopstekken heeft bij passiebloem een vrij hoge slagingskans! Na een aantal jaren kunnen zich de eerste eetbare oranje passievruchten vormen. Hiervoor heb je wel minstens twee planten nodig (geen eigen stek); de bevruchting vindt plaats via kruisbestuiving. Maar er zijn ook zelfbestuivers als Passiflora cinnabarina, Passiflora herbertiana en Passiflora gracilis.

Passiebloem is geschikt voor de verticale tuin - Tuinieren met Buitenleven
Deze prachtig rode passiebloem (Passiflora alata) klimt ook moeiteloos omhoog langs schutting of pergola

Verzorgingstips voor passiebloemen

Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben, maar zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook. Zorg bij een verticale tuin voor iets waar de plant tegenaan kan klimmen: een stevige gespannen draad, muur, pergola. Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg voor goede afwatering in de pot. Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email