Een takkenril in je tuin zorgt voor meer biodiversiteit en voor een natuurlijke afsluiting – Tuinieren met Buitenleven
Bij een enkele rij palen moet je de takkenwal vlechten

Je eigen takkenwal maken

Heb je nog snoeihout liggen van de afgelopen maanden? En weet je dat er nog meer takken bij gaan komen? Hoewel je het hout gesnipperd prima kunt gebruiken als mulch of het gewoonweg in de container kunt gooien, is het ook heel leuk om er een takkenwal van te maken. Dat is een soort heg die je samenstelt van oude takken en snoeihout. En ’s zomers kun je er ook prima gemaaid gras tussen gooien.

Hoe maak je een takkenril?

Het beginnen van een takkenwal – ook wel takkenril of takkenmuur genoemd – is geen hogere wiskunde. Afhankelijk van de lengte van je takkenwal, schaf je een aantal (houten) palen aan van ongeveer 1 tot 1,5 m hoog, afhankelijk van hoe hoog de muur moet worden. Graaf de palen in een rij zo’n 0,5 m de grond in en houdt een onderlinge afstand aan van 1 m. Daartegenover, op 0,5 tot 1 m afstand, zet je eenzelfde rij palen. De ruimte die hier tussenin ontstaat, is de plek waar je snoeihout kunt verzamelen. Een enkele rij palen is ook een optie, maar dan moet je het de takken door de palen heen vlechten. Dit heeft als gevolg dat er alleen lange, enigszins flexibele stokken in kunnen. Voor de stevigheid is het verstandig om ook bij een dubbele rij soms wat takken langs de palen te vlechten.

Natuurlijke omheining

Een takkenril in je tuin zorgt voor meer biodiversiteit en voor een natuurlijke afsluiting – Tuinieren met Buitenleven
Een takkenwal na één jaar tijd. Foto Jon Anderson/Flickr

De hoogte en breedte van een takkenwal is afhankelijk van het doel. Heb je een kleine tuin en wil je een takkenwal uit duurzaamheidsoverweging? Of wil je een grote, natuurlijke omheining bouwen in of om je tuin? Je kunt de wal ook gebruiken als een muurtje om je vuilcontainers achter te verstoppen of om je tuin in tweeën te delen. Uiteraard dient een takkenmuur ook als een mooie, natuurlijke vorm van decoratie in je tuin.

Duurzame dierenlokker

Een takkenwal staat niet alleen goed in je tuin, het is voor verschillende dieren ook een fijne schuilplek. Ten eerste kunnen insecten er lekker nestelen; onder andere vlinders, kevers en wilde bijen zijn gek op de schimmels die ontstaan in de ril. Ten tweede hebben grotere dieren er baat bij. Voor vogels, muizen en egels is het een prima plek om voedsel te vinden, maar ook om te schuilen en te nestelen. Ten derde verhoogt een takkenril de biodiversiteit in je tuin. Wanneer je een paar plekken in de ril wat meer open laat, creëer je ook een mooi stekje voor vogels om te broeden. Wie wil dat nou niet?

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email