Kerstbomen zijn er met of zonder kluit en in vele soorten.
Kerstbomen zijn er met of zonder kluit en in vele soorten.

Kerstboom verzorgen en herplanten

Een kerstboom, dé sfeermaker in huis tijdens de kerst. Er zijn afgezaagde kerstbomen, bomen met kluit in een jute zak en bomen met kluit die in potten gekweekt zijn. Volop keuze dus. Buitenleven helpt je wegwijs in de wereld van de kerstboom en geeft verzorgingstips, uitleg over echt of een kunstkerstboom en hoe je de boom na de kerst in je tuin kunt planten.

Een echte of een kunstkerstboom?

Wat is beter voor het milieu, een echte of een nepboom? Als je het bekijkt vanuit milieuoogpunt, is er geen duidelijke voorkeur. Er zijn diverse studies gedaan naar de vergelijking tussen kunstbomen en echte kerstbomen. Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal: “Conclusie van alle studies is dat de productie van de kunstboom meer uitstoot van broeikasgassen oplevert. Omdat een kunstkerstboom langer meegaat, kan die uitstoot wel over meer jaren worden uitgesmeerd. Als je een kunstboom maar lang genoeg gebruikt, kan deze uiteindelijk zelfs een lagere carbon footprint krijgen dan een levende boom; die wordt gewoonlijk maar één keer gebruikt.” Dit wetende, kun je zeggen dat het dus afhangt van het aantal jaar dat een kerstboom meegaat en het aantal kilometers dat je rijdt om een boom te kopen.

Je kerstboom verzorgen en na de kerst herplanten – tuinieren met Buitenleven
Koop je een kerstboom zonder kluit, dan moet de stam wel in het water staan.

7 tips voor het verzorgen van je kerstboom

 1. Laat bij vorst je net aangeschafte boom eerst in de schuur of in een koele serre acclimatiseren.
 2. Plaats de boom niet bij de verwarming of onder felle lampen.
 3. Zorg dat je de kluit intact en vochtig houdt, maar niet te nat.
 4. Geef een kerstboom met kluit dagelijks water. Besproei ook de naalden.
 5. Heeft je boom geen kluit? Plaats hem dan in een standaard met waterreservoir. Zet de voet in het water, zodat de boom toch vocht kan opnemen.
 6. Gebruik liever geen kunstsneeuw, zeker niet als je boom buiten staat. De snippers verspreiden snel en komen in het milieu terecht.
 7. Laat de vorm van de boom intact. Knip daarom geen takken weg en laat de top zitten. Gelukkig zijn kerstbomen er tegenwoordig in vele soorten en maten en is er voor ieder wat wils.
Je kerstboom verzorgen en na de kerst herplanten – tuinieren met Buitenleven
Sommige kerstboomkwekerijen bieden de optie de boom na de feestdagen terug te brengen voor herplanting.

Herplanten? Kerstboom met kluit

Wat je na de kerst met de boom kunt doen, hangt helemaal af van welke boom je koopt. De kerstboom is een wintergroene naaldboom of conifeer. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, met of zonder kluit. Alleen bomen met een stevige kluit die helemaal intact is, kunnen na de kerst buiten doorgroeien. Koop daarom als je wilt herplanten een kerstboom in pot. Die heeft de meeste overlevingskansen, omdat het wortelstelsel behouden blijft en daarom minder kans loopt op uitdroging. Deze kerstbomen zijn duurder, omdat de kweker er meer werk aan heeft gehad.

Een tweede leven voor je boom

Wil je de boom na de feestdagen herplanten in de tuin? Plant de kerstboom dan alleen als het niet vriest. Anders is de overlevingskans klein. Ziet de boom er na de feestdagen slecht uit en verliest hij zijn naalden, of trek je de kluit uit de pot of zak en zie je dikke, afgestoken wortels? Dan heeft het helaas geen zin meer de kerstboom buiten te planten. De kans op overleving is dan nihil. Volgens Milieu Centraal hebben bomen die na de kerst in de tuin worden terug geplant, een overlevingskans van circa veertig tot zestig procent. Geschikte bomen om te herplanten zijn de Abies fraseri (fraserspar), Picea abies (fijnspar) en Picea omorika (Servische spar). Enkele tips bij het herplanten:

 • De bomen kunnen in de tuin op veel plekken staan: van halfschaduw tot zon.
 • De bomen zijn niet veeleisend qua grondsoort.
 • Als je de boom eenmaal hebt geplant, is het belangrijk dat de wortels niet meer bewegen in de grond. Als dat wel gebeurt, vernielt dat de nieuwe uitlopers. Goed vastzetten dus en stutten tegen de wind.
 • De kluit moet ook in de tuin voldoende vochtig zijn.
Je kerstboom verzorgen en na de kerst herplanten – tuinieren met Buitenleven
Breng je kerstboom na de feestdagen terug naar een inzamelpunt van de gemeente voor hergebruik.

Kerstboom de deur uit

Besluit je om je boom geen tweede leven te geven? Dan zijn er opties. Een grote kerstbomenverbranding is natuurlijk een machtig gezicht, maar bij een open vuur komen veel schadelijke stoffen vrij. Beter lever je je boom in bij de gemeente. Die verwerkt de bomen tot compost of houtsnippers of ze gaan naar een afvalverbrandingsinstallatie. Een deel van de verbrandingsenergie wordt teruggewonnen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email