Gentiaanblauwtje
Gentiaanblauwtje

Keurmerk om vlinders te helpen

Gentiaanblauwtje

Bermen en groenstroken vormen belangrijke leefgebieden voor de vlinders in ons land. Om die plekken kwalitatief goed te houden, komt de Vlinderstichting nu met een keurmerk voor goed (maai)beheer voor bedrijven: Kleurkeur. Zie je graag vlinders van dichtbij, richt je eigen tuin dan vlindervriendelijk in.

Vlinders, bijen en rupsen

De bloeiende bloemen in bermen en groenstroken bieden voedsel aan vlinders, bijen en andere insecten. Ook rupsen vinden hier voedsel, en insecten kunnen er overwinteren. Voorwaarde is wel dat deze plekken op de juiste manier worden beheerd, want pas dan kunnen ze bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland.

Biodiversiteit stimuleren

Aannemers en groenbedrijven die bij het beheer rekening houden met biodiversiteit en de ecologische kwaliteit willen verhogen, komen in aanmerking voor het Kleurkeur. De Vlinderstichting werkt voor het keurmerk samen met onder andere de Stichting Groenkeur en het kennisplatform CROW en kennisbedrijf Aequator. Lees meer over Kleurkeur op de website van de Vlinderstichting.

Gentiaanblauwtje
Gentiaanblauwtje

Aan de slag voor vlinders

Zelf iets doen voor de vlinders? Maak van je tuin (of een deel ervan) een bloemenweide. Dit kan het begin zijn van een nieuw ecosysteem met bijen, zweefvliegen, vlinders en libellen. En het trekt ook andere dieren aan, zoals muizen, egels, zaadetende zangvogels en vogels die op hun beurt weer leven van de aanwezige insecten. Als het bloemenmengsel bestaat uit inheemse soorten die in het gebied thuishoren, stimuleer je de biodiversiteit en blijft het niet alleen bij ‘kijkgroen’.

Tip: in Buitenleven 2018/3 lees je alles over het bedreigde gentiaanblauwtje dat je van juni tot augustus kunt zien in ons land. De editie ligt vanaf 16 maart in de winkel.

Foto’s Shutterstock

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email