Maak van je druivenoogst lekkere jam

Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar moestuin. Een paar keer per maand deelt zij met ons haar lekkerste recepten. 

De druiven op de foto zitten inmiddels in de pot. Potjes moet ik eigenlijk zeggen, want ik heb er druivenjam van gemaakt. De trossen waren dik en vol dit jaar, dus de oogstmand was meteen vol. Ik heb de druiven, rood en wit, gemixt, maar je kunt ook kiezen voor één soort per recept. Ik gebruik lekker veel kruiden uit de tuin, zodat je een andere smaakbeleving krijgt.

 

Recept: druivenjam


Voor 6 schone, uitgekookte potten.

– 1000 gr. druiven [liefst biologisch en/of uit eigen tuin]

– 2 flinke takken rozemarijn

– 1 vers blaadje laurier

– Sap van een kleine citroen

– 3 kruidnagels

– 1 el kaneel

– Pak geleisuiker

Laat de druiven met een beetje water en de kruiden 5 minuten op een laag vuur trekken. Pers de citroen en haal de pitjes eruit. Je kunt de schil van de citroen voor het persen raspen en deze gebruiken voor in een zandtaartbodem voor een frisse bite. Ik hou niet zo van weggooien, vaak nergens voor nodig.

Haal de rozemarijn en het blaadje laurier eruit en zeef het mengsel. Ik gebruik hiervoor een passe-vite. Doe dit in een schone pan en voeg de citroen, de kaneel en de geleisuiker toe en kook het mengsel 4 minuten goed door. Je kunt een beetje jam op een bordje scheppen en kort in de koelkast zetten om te kijken of het dik genoeg is.

Als dit zo is, kun je de jam (met een maatbeker) in de potjes schenken. Goed het deksel erop draaien en de potjes 30 minuten ondersteboven zetten zodat de lucht eruit kan. Geheel overbodig waarschijnlijk, maar droog en donker bewaren.

Lekker op een cracker of een warm broodje met roomboter. Maar ook zeker bij een kaasplankje of een pannenkoek!

1