Recept: tokkelroom

Samen met haar gezin houdt Ine van Mierlo een biologische moestuin. Van de oogst maakt ze de origineelste recepten. Deze keer niets uit de moestuin, maar wel van haar eigen kippen. Ze gaat aan de slag met eieren ‘uit eigen nest’ voor een heerlijke tokkelroom.

Tokkelroom

Ken je tokkelroom? Je kunt het vergelijken met ‘grootmoeders’ likeurdrankje advocaat. Toch is het niet hetzelfde. Tokkelroom bevat namelijk minder alcohol. Ine dacht vroeger dat het verschil tussen de twee varianten zat in het gebruik van een heel ei of alleen de eidooier. En omdat advocaat geler is van kleur, dacht ze dat die dan alleen met de dooier werd gemaakt. Wat blijkt? Advocaat is gewoon geler door de kleurstof die wordt gebruikt. Iets mag pas advocaat heten wanneer het een alcoholpercentage van 14% heeft. Bij 8% heb je te maken met tokkelroom. “Beide zijn lekker, maar het verklaart wel waarom tokkelroom wat zachter is van smaak”, aldus Ine.

Dit heb je nodig:

  • 7 eieren
  • 1 schepje of zakje vanillesuiker
  • 250 ml inmaakbrandewijn
  • 200 g witte basterdsuiker

Zo doe je het:

  • Gebruik een hoge pan, bijvoorbeeld een aspergepan, en doe hier alle ingrediënten in. Klop alles door elkaar met een garde.
  • Zet de pan in een andere, brede en lagere pan, die je eerst hebt gevuld met heet water. Houd dit tegen de kook aan. Stamp nu met een aardappelpureestamper rustig in de hoge pan op en neer.
  • Na een minuut bindt het mengsel zich al. Houd de juiste dikte aan: zo’n 5 min. stampen in totaal. Wanneer het mengsel afkoelt, dikt het nog een beetje in. Houd daar rekening mee.
  • Heb je de juiste dikte? Giet het mengsel in een gaaszeef en bewaar het in schone potjes of flesjes.

Variatietip

Voeg er sinaasappelschil aan toe of wat cacao. Of decoreer het met wat pure chocoschaafsel en/of een dotje slagroom. Genieten!

0