Recept voor de winter: zopie

Schaatsen in Nederland

Zopie werd vroeger tijdens het schaatsen in kraampjes met koek langs de kant aangeboden. Waar het voor de negentiende eeuw vooral bestond uit bockbier en rum, werd in de twintigste eeuw de punch meer in trek. Tegenwoordig worden meestal chocolademelk en glühwein aangeboden. Wil je zelf een keer een ouderwetse zopie maken? Met dit eenvoudige recept heb je in een handomdraai een heerlijke winterdrank op tafel – of in een thermosfles voor tijdens het schaatsen natuurlijk.

Recept voor zopie

Dit heb je nodig:

  • 1 l bockbier
  • Kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 2 schijfjes citroen
  • 2 eieren
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 100 ml rum

Zo maak je het

Verwarm het bockbier met het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroen in een pan. Kook dit ongeveer 20 minuten. Roer apart de eieren met de basterdsuiker door elkaar en voeg dit vervolgens al kloppend bij het hete biermengsel. Haal van het vuur af en voeg tot slot de rum toe. Smakelijk!

 

Foto: Shutterstock