Laagblijvende siergrassen zijn uitstekend om de planten in je tuin met elkaar te verbinden. Ze zorgen voor eenheid tussen vaste planten in de border of in een weelderige pottenborder. Heb je een kleine tuin of tuinier je in bloembakken, dan is de keuze voor lage en kleine siergrassen een goed idee. Zo krijg je wel het natuurlijke, wuivende effect van grassen, maar voorkom je dat de ruimte snel dichtgroeit met grote pollen. Zes soorten om uit te proberen.

1. Wintergroen siergras: schapengras

Schapengras of zwenkgras (Festuca) blijft laag, bolvormig en is een fijne bodembedekker. Bekend is het blauwe schapengras, Festuca glauca ‘Elijah Blue’, een bijzondere grijsbladige variëteit die ook in de categorie wintergroene siergrassen valt. Ben je op zoek naar een fraaie, groene soort dan is Festuca gautieri ofwel berenvel een aanrader. Deze plant vormt stevige stekelbolletjes die maximaal 20 cm hoog worden en aaibaar ogen. Mooi in een groepje bij elkaar als tapijtje of als randbeplanting en ook leuk om mee te spelen in potten als alternatief voor buxusbollen. Dit laagblijvende siergras bloeit in mei en juni met kleine aartjes. Zorg voor goed doorlatende, relatief arme grond want dit grasje houdt niet van natte voeten. Denk aan een drainagelaag als je het in potten plant.

Wintergroen blauw schapengras 'Elijah Blue' combineert in de voorjaarstuin met fleurige tulpen.

2. Laagblijvend lampenpoetsersgras in de border

Lampenpoetsersgras ken je misschien van de imposante groene pollen met lange, wuivende pluimen.  Gelukkig zijn er ook mooie dwergsoorten van dit populaire siergras verkrijgbaar. Zo worden de bloeiaren van Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ maximaal 40 cm hoog. De plant groeit niet heel breed uit, waardoor hij goed te combineren is met andere vaste planten. In de zomer verschijnen de bloemen met aan het uiteinde een zacht konijnenstaartje. In de winter kleurt dit siergras bruin, maar zorgt desondanks voor structuur in de tuin. De plant verlangt een zonnige maar niet al te droge standplaats. Zorg voor een goede afwatering als je hem aanplant in potten.

De konijnenstaartjes van Pennisetum 'Little Bunny' worden maximaal 40 cm hoog.
De aartjes van trilgras of bevertjes dansen in de wind.
De aartjes van trilgras of bevertjes dansen in de wind.

3. Decoratief en dansend siergras

Een van de leukste laagblijvende siergrassen om naar te kijken is trilgras of bevertjes (Briza media). Aan de uiteinden van de bloeiaren verschijnen in mei groenpaarse platte aartjes die al gaan dansen bij een zuchtje wind. Ook prachtig om van te plukken voor de vaas. De plant vormt mooie, stevige pollen en woekert niet. Een zonnige maar vochtige standplaats is geschikt. Er zijn verschillende variëteiten verkrijgbaar waarbij de hoogte uiteenloopt van 40-60 cm. Let hierop als je een keuze maakt. Zet je dit laagblijvende siergras in pot? Controleer dan iedere twee jaar of de wortels nog voldoende ruimte hebben. Zijn ze uit de kluiten gewassen, geef de plant dan een grotere pot.

4. Wintergroene siergrassen van zegge

Fijn aan de vele variëteiten zegge (Carex) is het wintergroene karakter. Met deze laagblijvende siergrassen kun je dus alle kanten op. Met zegge in potten fleur je het winterterras op. Er zijn talloze variëteiten verkrijgbaar, van laagblijvend geelgroen met witte bies tot bijna zwart (Carex nigra). ‘Prairie Fire’ heeft een schitterende gouden herfstkleur. De meesten zegges worden niet hoger dan 40 cm. Let op: dit siergras houdt wel van een slokje water. Een goede plant voor aan de waterkant dus. Zet je dit siergras in een bloembak, geef dan bij droogte regelmatig water. Een bijzondere variëteit is Carex scaposa, met breed blad en trosjes roze pluisbloemen.

Siergras Carex morrowii 'Ice Dance' is uitstekend als kamerplant.

5. Laag en kleurrijk liefdesgras

Tot de verbeelding sprekend en mooi laagblijvend is liefdesgras (Eragrostis spectabilis). Het bloeit tot in oktober prachtig roodpaars. De donzige aren lichten vurig op zodra de zon erop schijnt. Dit laagblijvende grasje (30 cm) houdt dan ook van een zonnige, wat drogere plek in de tuin. Combineer het met andere fraaie herfstbloeiers in de tuin als lage Helenium-soorten (zonnekruid) en Rudbeckia’s (zonnehoed).

Liefdesgras (Eragrostis spectabilis) bloeit laag met rode aaibare aren.
Japans berggras (Hakonechloa macra) heeft een prachtige herfstkleur.
Japans berggras (Hakonechloa macra) heeft een prachtige herfstkleur.

6. Vol en compact: Japans berggras

Mooi groen, vol en weelderig is Japans berggras (Hakonechloa macra). De pollen van deze soort laagblijvende siergrassen worden maximaal 40 cm hoog en vallen niet snel uit elkaar. Ze groeien langzaam, maar wel vrij breed uit. Plant je Japans berggras in bloembakken, kies dan voor aardige, hoge exemplaren zodat het gras over de rand kan vallen. Het bamboeachtige blad heeft verschillende groentinten en komt ook goed tot zijn recht op een plekje vooraan in de border. Geef dit siergras een plekje in de halfschaduw en zorg voor voldoende vocht. Japans berggras bloeit in de nazomer met zilverpaarse aren. Gelijktijdig ontstaat een fijne herfstkleur, van goudgeel naar oranje tot lichtgeel.

Heb je al siergras in de tuin staan? Dan zijn tips over onderhoud vast welkom. Lees verder over wanneer en hoe je siergras moet snoeien.

3.1/5 - (26)