Wil je het vakantiegevoel in je tuin hebben? Dan is lavendel een aanrader. Deze plant geeft je tuin een mediterraan sfeertje. Maar deze bladhoudende heester heeft nog meer pluspunten. Zo zijn hommels en andere insecten dol op lavendel en is deze tuinplant mooi wintergroen. Als je lavendel goed snoeit, kun je er bollen of haagjes van maken: rustpunten in de tuin. Bovendien is lavendel een bloeiend én geurig alternatief voor buxus.

Welke soort lavendel is winterhard?

Van alle lavendelsoorten past echte lavendel (Lavandula angustifolia), ook wel gewone lavendel, het best bij ons klimaat. Deze soort is goed winterhard en verdraagt nattigheid het best. Echte lavendel bloeit rijk en groeit – met een beetje inspanning – uit tot mooie, volle, paarse bossen tot 50 centimeter hoogte. Echte lavendel is dus heel geschikt voor het vormen van hagen en bollen. Een goede vervanger van de buxus dus. Fraai en sterk is ‘Hidcote’. Wil je een langbloeier, kies dan voor de zilvergrijze ‘Silver Blue’, die doorgaat tot in oktober. Met de ‘Alba’ heb je een goede witte variëteit.

Echte lavendel Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ is een van de sterkste soorten.

Welke soort lavendel kopen?

Wereldwijd zijn er 47 lavendelsoorten en kruisingen bekend. Hiervan is kuiflavendel misschien wel de sierlijkste: alsof er een vlinder boven op de bloem is geland. Deze Lavandula stoechas heeft wel een nadeel: hij is niet winterhard. Zet hem bij voorkeur in pot en laat ‘m op een vorstvrije plek overwinteren. Tandlavendel (Lavandula dentata) onderscheidt zich door groengrijze, getande blaadjes en kleine violetkleurige bloemen. Opvallend is dat de kenmerkende lavendelgeur ontbreekt. Ook deze snelle groeier is niet helemaal winterhard.

Kuiflavendel (Lavandula stoechas) heeft grappige vlindertjes op de bloemen.

Olie van lavendelplant

Lavandin (Lavandula × intermedia) is de ‘Franse lavendel’. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel. In de tuin heeft de kruising de neiging om uit elkaar te vallen of te verhouten. Ook deze soort is maar matig winterhard.

Lavandin
Lavandin wordt in Frankrijk op grote schaal geoogst voor verwerking in diverse producten.

Wat is de beste tijd om lavendel te planten?

Je kunt Lavandula jaarrond aanplanten, maar gezien de hete zomers is de herfst favoriet.

Onderhoud lavendelplant

Zorg voor een plek die licht, warmte, droogte en veel kalk biedt. Lavendel doet het goed in een rotstuin of een prairieachtige border met bijvoorbeeld rode zonnehoedjes en bergamotplanten. Qua verzorging heb je aan deze paarsbloeiende plant een makkelijke. Van mest wordt hij niet beter en water geven is over het algemeen niet nodig (let op: lavendel in een pot geef je wél water). Eventueel kun je bij het aanplanten kalk door de aarde mengen, behalve bij de kuiflavendel. Voor alle lavendelsoorten geldt: een goede afwatering in de tuin is belangrijk. Op die manier voorkom je dat de wortels rotten en/of bevriezen.

Geef lavendel in potten regelmatig water.

Snoeien lavendelplant

Snoeien doet groeien en bloeien. En in het geval van lavendel is dat extra belangrijk. Neem je de plant niet regelmatig onder handen? Dan wordt hij kaal van binnen. Knip jonge planten in de lente een paar keer terug. Ze bloeien dan later, maar wel voller en mooier. Je kunt de planten van gewone lavendel diep insnoeien, maar knip nooit onder de onderste uitlopers. In het najaar, of na de bloei, snoei je lavendel in vorm. Knip de plant daarbij niet helemaal terug, anders kijk je in de winter tegen kale stammetjes aan. In de daaropvolgende lente snoei je dan weer zo diep mogelijk in. Snoei lavandin minder diep in om te voorkomen dat de plant kaal wordt van binnen. Lavandula stoechas bloeit in de lente en snoei je in de zomer, direct na de bloei.

Lavendel moet geregeld worden gesnoeid voor een mooie bloei.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
4.6/5 - (5)