Een prairietuin is onderhoudsarm en kan goed tegen droogte – tuinieren met Buitenleven
Een prairieborder is vier seizoenen mooi

Leg je eigen prairietuin aan

De prairietuin wint terrein. En dat is niet voor niets, prairiebeplanting is het hele jaar door aantrekkelijk voor jezelf én voor de dieren. Ze vergt weinig onderhoud, kent op verschillende momenten veel kleur en ziet er prachtig uit. Klinkt als muziek in de oren. Maar wat houdt deze beplanting precies in?  

Langdurige droogte en extreme weersomstandigheden

Stel je de Noord-Amerikaanse prairie eens voor. Daar staan honderden verschillende plantensoorten als een bonte gemeenschap door elkaar. Wuivende grassen, vaste planten en bloemen wisselen elkaar af en vormen een stabiel systeem onder de volle zon. Deze plantengemeenschap kan langdurige droogte en extreme weersomstandigheden prima doorstaan en blijft groeien en bloeien. Het klinkt als een ideaal voor je eigen tuin. En dat is het ook! De laatste jaren hebben tuinarchitecten zich in Nederland massaal laten inspireren door die Noord-Amerikaanse prairie. Een juiste combinatie van vaste planten en grassen zorgen voor een onderhoudsarme, onkruidvrije tuin die bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Door de verschillende bloeitijden heb je het hele jaar door geur en kleur in tuin. Ieder seizoen ziet je prairietuin er weer anders uit. Maar daar is wel wat voor nodig.

Een prairietuin is onderhoudsarm en kan goed tegen droogte – tuinieren met Buitenleven
Diamantgras is ideaal voor in je prairietuin. In de herfst heeft deze grassoort een bronsachtige kleur.

De beste omstandigheden

Een goede afwisseling van grassen, vaste planten en bloemen is van groot belang. Maar ook de omstandigheden dienen goed te zijn. Prairieplanten vragen ten eerste om een goed doorlatende bodem met een kalkrijke en voedselrijke grondsoort. Verbeter de grond eventueel met compost. Zorg voor een plek in de volle zon en strooi na het planten een mulchlaag. Velen zweren bij een flinke laag van lavakorrels: deze zorgen voor een goede drainage, houden vocht vast én bevatten belangrijke mineralen en spoorelementen. Houd ongeveer vijf à acht planten per vierkante meter aan en kies bij voorkeur voor planten met een vergelijkbare concurrentiedrift. Zo kan de één de ander niet overwoekeren. Laat verder de natuur zijn gang gaan en geniet van de tijd die je overhoudt, doordat je niet hoeft te wieden.

Een prairietuin is onderhoudsarm en kan goed tegen droogte – tuinieren met Buitenleven
Echinacea purperea: een favoriet van velen en een blikvanger voor je prairietuin of -border

Populaire planten voor in je prairietuin

Laat je bij het aanleggen goed informeren door een expert. Buitenleven tipt je vast wat leuke planten voor in je prairietuin of -border:

  • Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  • Diamantgras (Calamagrostis brachytricha)
  • Parelgras (Sporobolus heterolepis)
  • Zonneogen (Heliopsis helianthoides)
  • Klein prairiegras (Schizachyrium scoparium)
  • Dropplant (Agastache foeniculum)
  • Vingergras (Panicum virgatum)

Liever een ander soort border? Lees dan alvast ons artikel met tips voor het aanplanten van je eigen border.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email