Wat kun je doen in je tuin in januari? Midden in de winter zijn er een paar leuke klussen om aan te pakken – Tuinieren met Buitenleven
Ook met koud weer is het heerlijk om in de tuin bezig te zijn.

5 tips voor je tuin in de winter

Ondanks dat de lucht grijs en grauw kleurt, is het toch prettig om buiten bezig te zijn. Helaas bloeit en groeit er in de tuin op het moment niet zo veel. Planten leven in ruststand, bloemen zijn er voorlopig niet en het gazon heeft bijna geen onderhoud nodig. Vandaar deze vijf leuke tips voor je tuin in de winter.

1. Inventariseer je tuin

Dit is het perfecte moment om je tuin in te lopen en te kijken wat er normaliter allemaal groeit en bloeit. Koop een mooi notitieboekje en schrijf op wat je ziet. Welke elementen werkten het afgelopen jaar goed en welke minder? Ook is het een goed moment om te kijken welke planten je goed zijn bevallen en welke minder. Als je nu al een lijstje maakt, kun je nu al de juiste zaden bestellen om in het vroege voorjaar te planten. Tip: maak ook foto’s van dingen die je mooi vindt en plak ze in het boekje.

Wat kun je doen in je tuin in januari? Midden in de winter zijn er een paar leuke klussen om aan te pakken – Tuinieren met Buitenleven
Een vogelbad maak je eenvoudig met touw en een oude schaal.

2. Maak je eigen vogelbad

Om zowel buiten bezig te zijn als je tuin op te fleuren in de winter, kun je een vogelbad bouwen. Het kan heel simpel met een omgedraaide bloempot en een oud bord, maar je kunt het uiteraard zo bont en zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan een halve boomstam met een oude schaal waar je mozaïek op aanbrengt. Of schilder die omgedraaide bloempot in een mooie kleur. Ook een optie: denk groot en maak een vijvertje, zodat je ook amfibieën aantrekt.

Wat kun je doen in je tuin in januari? Midden in de winter zijn er een paar leuke klussen om aan te pakken – Tuinieren met Buitenleven
Een regenton is handig om hemelwater op te vangen. Dit kun je gebruiken voor bewatering van je tuin in drogere perioden.

3. Check de afwatering

De winter is een goede periode om eens kritisch naar de irrigatie in je tuin te kijken. Loopt al het water wel goed weg? Krijgen planten plaatselijk genoeg water als ze het nodig hebben? Er zijn veel systemen die ervoor zorgen dat je planten de juiste hoeveelheid water krijgen. Het ingraven van een fles met gaatjes bijvoorbeeld, of ga zelf met slangen en buizen in de weer. Een lekkende waterpijp onder een laag mulch werkt bijvoorbeeld prima en is handig als het later in het jaar weer vaker te droog weer is. Ook als je net nieuwe plantjes hebt geplant in het voorjaar, is zo’n irrigatiesysteem een goede manier om de juiste hoeveelheid water te geven op het juiste moment. Wil je ook graag planten die beter bestand zijn tegen de droogte? Lees dan onze top-5 van planten die van zon en droogte houden.

Een tuinlampion fleurt de tuin op als het donker wordt.
Een tuinlampion fleurt de tuin op als het donker wordt.

4. Plaats lichtjes in je tuin

Het is al donker en grauw genoeg tijdens de winter, dus waarom alleen maar tijdens de feestdagen lampjes in je boom? Haal die lichtslingers weer van zolder en fleur je bomen of heesters op. Probeer ook eens de lampjes om de stam te hangen of langs de rand van de schutting. Of hang gekleurde, weerbestendige tuinlampionnen op. Een solar lampion zal in het winterseizoen niet goed werken, omdat hij zichzelf moeilijk kan opladen door gebrek aan zonlicht. Gelukkig zijn er ook voldoende tuinlampionnen die je zelf aan en uit kunt zetten doordat ze op een batterijen werken. Wil je ze onzichtbaar ophangen? Gebruik dan nylondraad.

De uitgebloeide zaaddozen van ruige rudbeckia (Rudbeckia hirta)
De uitgebloeide zaaddozen van ruige rudbeckia (Rudbeckia hirta)

5. Laat uitgebloeide planten in je tuin staan in de winter

Een mooie tip: sommige kruidachtige planten en siergrassen zijn prachtig in de tuin in de winter als je ze niet snoeit en de vorst erop staat. De bloemen van bijvoorbeeld de rode zonnehoed (Echinacea), schoepkruid (Cephalaria), grote kaardebol (Dipsacus sylvestris), kruisdistel (Eryngium), zonnehoed (Rudbeckia) en de pimpernel (Sanguisorba) zijn hiervoor uiterst geschikt. Ook de vogels zullen je dankbaar zijn, omdat ze er nog zaadjes in vinden om te eten – een welkome voedselbron in de kale tuinen van januari en februari.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email