Een composthoop maken in eigen tuin – tuinieren met Buitenleven
Als je een compostbak maakt, zorg dan dat er aan de zijkanten lucht en dus zuurstof in kan.

Zelf composteren: zo doe je dat

Je kunt ervoor kiezen om je groente-, fruit- en tuinafval gewoon in de kliko te gooien. Maar er zijn ook andere opties, zoals composteren. Doe je dit goed, dan heb je een duurzame manier van afval verwerken. Je kunt dit bereiken met een oldskool composthoop of in een wormenhotel. Of doe mee met een nieuwe hype: Bokashi.

Een berg vol beestjes

Compost bestaat voor een deel uit humus, een complex organisch materiaal dat het eindstadium van composteren is. De organismen die in het compostmateriaal zitten, eten het groene afval op en verteren het. Hiermee zetten ze dood plantmateriaal om in voedzame humus. Humus op zijn beurt bestaat uit zogenoemde humuszuren. Deze zuren hebben een positieve invloed op voedingsstoffen in het bodemleven en zo op de structuuropbouw in de grond. De meeste bodemdeeltjes hebben de mogelijkheid om voedingsstoffen aan zich te binden, maar humus is hier de absolute kampioen in.

Een composthoop maken in eigen tuin – tuinieren met Buitenleven
Humus ontstaat doordat organismen, zoals wormen, het afval verteren.

Composteren met een composthoop

Wanneer je kiest voor een composthoop, is contact met de bodem van groot belang. Zo kunnen de beestjes erbij om te eten. Je kunt je composthoop daarom gewoon creëren in een hoek achterin de tuin. Het is wel aan te raden de hoop omheinen met hout, pallets of gaas. Lucht is een vereiste voor je composthoop. Ventilatie is belangrijk, omdat de beestjes en andere organismen zuurstof nodig hebben. Hier kun je voor zorgen door groen materiaal, zoals ongekookte groente- en fruitresten, af te wisselen met bruin materiaal, zoals zaagsel en dode bladeren en takken. Soms is het verstandig om je composthoop om te keren, zodat hij een zuurstofboost krijgt.

Het maken van compost is duurzaam en kan met een composthoop of met wormen - Tuinieren met Buitenleven
Het is mogelijk om in een tuincentrum een speciale compostbak aan te schaffen.

Zorg voor voldoende vocht

Houd het vochtgehalte van je composthoop goed in de gaten. Als hij te vochtig is, komt er te weinig zuurstof bij waardoor de hoop kan gaan rotten. Wanneer het vochtgehalte te laag is, valt de vertering stil. En dan de kern van een goede composthoop: geduld. Geef de beestjes de kans om de voedzame humus te creëren. Want goed werk heeft tijd nodig.

Deze resten gooi je op je composthoop

Een composthoop houdt niet van brood, beschimmelde producten, honden- of kattendrollen en gekookt of gebakken eten. Aardappelschillen zijn ook niet echt geschikt, behalve als je de onbespoten variant er met mate aan toevoegt. Maar verder zijn alle organische materialen die in de natuur aanwezig zijn van harte welkom op de hoop. Denk ook aan stro, stalmest, gazonmaaisel, tuinafval, koffiedik, fijngemaakte hout en takken, en mest van plantetende dieren.

Weinig ruimte? Ga voor Bokashi of een wormenhotel

Niet iedereen heeft de ruimte voor een composthoop. Of je vindt het geen gezicht, zo’n berg afval in de tuin. Kies in dat geval voor een wormenbak of voor Bokashi. Deze varianten zijn erg geschikt voor een kleine tuin. Bokashi kan zelfs binnenshuis worden toegepast met je kleingesneden keukenafval, koffiedik en klein tuinafval. Het is een fermentatiemethode overgewaaid uit Azië. Let wel op: je dient een (of twee) Bokashi-emmer(s) én een zak met mengsel van effectieve micro-organismen aan te schaffen. Zonder dit mengsel ontstaat er geen fermentatieproces.

Composteren kun je op allerlei manieren doen, zelfs in een kleine tuin - Tuinieren met Buitenleven
Voor het Bokashiproces dien je een speciale Bokashi-emmer te kopen.

Hoe werkt Bokashi?

Je doet een laagje van het mengsel in de daarvoor bestemde emmer, daarbovenop leg je fijngesneden keukenafval dat je weer afdekt met een laagje mengsel. Je bouwt het telkens op (zoals een lasagne) tot de emmer vol is. Laat de volle emmer vervolgens 10 dagen rusten. Tussentijds kun je vruchtbaar sap aftappen uit het kraantje. Verdun dit met water en geef het aan je planten. Ga eventueel met een tweede emmer aan de slag, als je die hebt. De inhoud van de eerste emmer begraaf je na de rusttijd in de grond. Let op: je afval is geen humus geworden zoals bij een composthoop of wormenbak. Het is nog intact. Belangrijk om te weten is dat je na het ingraven een aantal weken moet wachten met zaaien of planten. Dat vinden veel mensen een groot nadeel van Bokashi.

Liever een wormenhotel

Ook voor het composteren met wormen heb je een (speciale) bak nodig. Deze kun je zelf maken of kopen bij een tuincentrum. Overigens dien je nog iets aan te schaffen: de wormen! Hoe je composteert met wormen, lees je in ons artikel over een wormenhotel.

Composteren kan op verschillende manieren, onder andere met wormen of Bokashi - Tuinieren met Buitenleven
In een wormenhotel of -bak zorgen speciale wormen voor vruchtbare humus.

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email