Meer regen, afvallende bladeren en steeds guurder en kouder: het kan niet anders, het najaar is ingevallen. Tijd dus om je tuin in de winterstand te brengen. Buitenleven zet zes tips voor je op een rij om je tuin alvast winterklaar te maken.

1. Haal planten in pot binnen of pak ze in

Haal kuipplanten en potplanten naar binnen als je je tuin winterklaar gaat maken, want ze kunnen niet tegen vriesweer. Zet ze op een vorstvrije plek in huis of in een garage. De planten die je naar binnen hebt gehaald, hebben nog altijd je aandacht nodig. Loop ze even na en blijf ze geregeld water geven – ook in de koude wintermaanden. Check ook even goed of de ruimte het hele seizoen vorstvrij blijft. Een andere optie is, afhankelijk van de soort plant, om deze af te schermen door ze in te pakken. Hier zijn verschillende materialen voor geschikt, zolang het maar ademt. De temperatuur in de verpakking ligt net hoger dan erbuiten, zodat je plant in pot de koude wintermaanden doorstaat. Vergeet ook hier niet om wel op tijd water te geven.

Planten in pot kun je ook inpakken voor de wintermaanden.

2. Afgevallen bladeren van bomen verwijderen

Heb je veel afgevallen blad in de tuin liggen? Het is slim dit te verzamelen op één plek, een hoek waar je niet zo vaak komt bijvoorbeeld. Bladeren kunnen het gras verstikken, schimmel veroorzaken of de stenen glad maken. Ondanks het feit dat veel bomen nu redelijk kaal zijn, ligt er nog genoeg bladafval op de grond. Veeg de paden schoon en hark de bladeren van je gazon. Als je het blad in één hoek van de tuin verzamelt, help je ook de dieren een handje. Dit maakt je tuin namelijk aantrekkelijk voor vogels zoals de boomklever. Insecten en kleine beestjes gebruiken de bladeren als beschutting; ideaal voor vogels dus. Ook is er een kans dat een egel zijn winterslaap komt houden in die berg herfstbladeren. Lees meer tips in het bericht ‘Aan de slag met herfstbladeren’.

Vijf tips om je tuin winterklaar te maken – Tuinieren met Buitenleven
Afgevallen blad kan gras verstikken, maar weggooien is zonde.
Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat de vijver niet dichtvriest.
Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat de vijver niet dichtvriest.

3. Zorg dat de vijver niet dichtvriest

Heb je een vijver met vissen in de tuin? Dan is het zaak om bij het winterklaar maken hier zorg aan te besteden. De vissen overwinteren in je vijver en de CO2 moet weg kunnen uit het water. Daarom mag de vijver niet volledig dichtvriezen, het is voldoende als er een wak openblijft. Dit krijg je bijvoorbeeld voor elkaar door een onderwaterpomp te plaatsen die zorgt dat het water in beweging blijft. Die ene plek zal niet dichtvriezen. Zorg dat de pomp niet lager dan 25-30 cm boven de bodem is geplaatst, zodat het water eronder op temperatuur blijft. Dit stilstaande water mengt niet met de koudere laag erboven, en dat maakt dat de vissen rustig kunnen overwinteren. Een andere manier is een ijsvrijhouder plaatsen. Dit is een warmte-element dat op elektriciteit werkt en zorgt dat het water rondom warm genoeg blijft om niet te bevriezen.

4. Bescherm vaste planten tegen vorst

Bescherm de vaste planten tegen vorst. Dek daarom vorstgevoelige vaste planten in je tuin af. Dit kan met bijvoorbeeld afgevallen bladeren, vliesdoek of rietmatten. Strooi blad tussen de struiken en vaste planten. De bladeren beschermen de grond en je planten tegen vorst. Vliesdoek is ook een goed idee als er voor langere tijd vorst is voorspeld – dus ook overdag. Het is een lichte, ademende stof die je helemaal om de plant kunt wikkelen. Folie of noppenfolie is niet-ademend en daarom niet aan te raden. Je planten kunnen erdoor verstikken.

Zes tips om je tuin winterklaar te maken – Tuinieren met Buitenleven
Ook zaagsel is een oplossing om winterharde planten te beschermen, zoals hier rozen.

5. Waterleidingen controleren

Wat ook hoort bij je tuin winterklaar maken, is je waterleidingen controleren. Je wilt namelijk niet dat deze bevriezen als er vorst op komst is. Check of de hoofdkraan goed afsluit en er geen tocht op staat, die kan namelijk bevriezing versnellen. Heb je een buitenkraan? Tap deze en de leidingen daarbij dan leeg voor het winterseizoen, inclusief die in de garage of schuur. Als er geen water inzit, kunnen ze ook niet bevriezen. Tip: breng tijdelijk isolatie aan bij leidingen en kranen die in onverwarmde ruimten zitten.

zes tips om je tuin winterklaar te maken – Tuinieren met Buitenleven
Controleer ook de buitenkraan als het najaar invalt.
Het beste zet je tuinmeubels binnen in de winter, anders worden ze blootgesteld aan de elementen.
Het beste zet je tuinmeubels binnen in de winter, anders worden ze blootgesteld aan de elementen.

6. Tuinmeubels beschermen in de winter

Niets zo vervelend dan wanneer je mooie houten tuintafel het jaar erop al meteen veel onderhoud vergt. Of als je tuinset van kunststof tijdens de winter in de vorst heeft gestaan en er scheuren zijn ontstaan. Zonde! Daarom is het slim om je tuinmeubels in de winter op een droge, vorstvrije plek op te slaan. Dit kan ook onder een overkapping zijn, dan staan ze in elk geval droog. Heb je hier geen ruimte voor? Dan kun je ook werken met een beschermhoes die je over je tuinmeubels heen trekt. Let er bij houten meubels wel op dat er zuurstof bij kan, zodat het hout kan blijven ademen. En houd in gedachten dat een beschermhoes niet 100% waterdicht is, maar vooral beschermt tegen vuil en wind.

5/5 - (2)