Madeliefjes verwijderen uit je gazon is lastig, maar wel mogelijk met deze tips – Tuinieren met Buitenleven
Madeliefjes zijn niet voor iedereen onkruid

Madeliefjes verwijderen uit je gazon

Wie heeft het niet gedaan toen hij jong was: een ketting maken van zelf geplukte madeliefjes? Het madeliefje is een veelvoorkomende veldbloem, dat niet alleen veelvuldig voorkomt in wegbermen, maar ook tussen het gras van je gazon. Het is een standvastig bloemetje dat maaien en grazen makkelijk overleeft. Voor de een is het onkruid, voor de ander is het een gezellige toevoeging aan het gras. Mochten ze ongewenst zijn, hoe kun je madeliefjes dan het beste bestrijden?

Madeliefjes met de hand verwijderen

Ongewenste planten als bijvoet, brandnetels, kamille, haagwinde, boterbloem, paardenbloem, speenkruid en ook het madeliefje (Bellis) worden regelmatig met chemische middelen vernietigd. De natuurlijke manier is namelijk niet altijd even handig. Het madeliefje bloeit gedurende het hele jaar, alleen bij vorst komen er geen bloemetjes. De beste methode om deze bloemen milieuvriendelijk te verwijderen, is om ze met de hand uit te steken. Doe dit met een mesje of met een wiedvork en herhaal dit zolang het nodig is. Niet ideaal, want dit is heel veel werk bij een groot gazon.

Madeliefjes verwijderen uit je gazon is lastig, maar wel mogelijk met deze tips  – Tuinieren met Buitenleven
Het is een prachtig bloemetje, maar moeilijk te bestrijden

Zorg dat je gazon sneller groeit

“Een andere natuurlijke optie is het verticuteren van je grasmat”, zegt Lieuwe Westra, tuinspecialist van Tuinkeur. “Zo komt er meer lucht in de grond en krijgt het gras de kans om beter de groeien. Het groeien kun je ook versnellen door het toevoegen van stikstof aan je gazon. Het madeliefje wordt dan verdrongen, omdat hij meer ruimte nodig heeft. Verticuteren scheelt wel iets, maar lost het probleem niet op.” Eerder legden we in een artikel over onkruid bestrijden ook al uit dat de grassoort die je gebruikt belangrijk is bij het voorkomen van onkruidsoorten.

Madeliefjes verwijderen met bestrijdingsmiddelen

Als je deze methoden te veel moeite vindt, kom je snel uit bij (ecologische) bestrijdingsmiddelen. “Veel mensen denken vaak dat die ontzettend schadelijk zijn, terwijl er tegenwoordig juist veel minder schadelijke bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar zijn”, aldus Lieuwe. Volgens hem gaat het er vooral om wát je gebruikt en in welke hoeveelheden. Tip: laat je adviseren in een vakhandel waar je je eigen tuinsituatie en voorkeur voor manier van bestrijden kunt uitleggen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email