Mug in avondlicht.
Mug in avondlicht.

Muggen: wie heeft er geen last van?

Voor veel mensen zijn muggen de meest irritante zomergasten. Alleen al het gezoem kan je nachtrust verstoren. Vooral de jeuk van een muggenbult kan een bron van ellende zijn. Daarom wat nuttige tips om je te wapenen tegen deze onruststokers.

Mug op een blad.
Mug op een blad.

Muggen komen af op lichaamsgeur

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen muggen niet af op licht. Ze worden aangetrokken door geurstoffen van mensen en de koolstofdioxide in je adem. Een mug kan die luchtjes tot op dertig meter afstand lokaliseren.

Het is zinvol om stilstaand water – waar ze hun eitjes in leggen – binnen die straal te voorkomen of te verwijderen. Je vijver zul je niet zo snel leegpompen, maar afvoerputjes, bloembakken, regentonnen en verstopte dakgoten kun je gemakkelijk checken. Als je na het verwijderen van stilstaand water in de buurt toch nog last hebt van muggen, kun je je bewapenen met horren voor de ramen, een klamboe boven je bed en je wentelen in geuren die onaantrekkelijk zijn voor muggen. Vaak genoemde natuurlijke middeltjes zijn citronella, lavendel, en lemon-eucalyptusolie.

Twintig tot dertig muggensoorten

We zijn vaak geneigd om een mug in huis te doden. Maar als je beseft dat ook muggen een belangrijke functie hebben, ben je misschien eerder geneigd te kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Zo houden muggenlarven het water schoon, want ze eten kleine organismen en voorkomen zo dat er een onnatuurlijk overschot ontstaat. Bovendien dienen muggen zelf als voedsel voor vogels, vissen en spinnen.

Er komen in ons land naar schatting twintig tot dertig muggensoorten voor. De meeste muggen leven uitsluitend van nectar en stuifmeel, maar bijvoorbeeld de gewone steekmug (alleen het vrouwtje) gedraagt zich graag als vampier. Mensenbloed is geen voedsel voor ze, maar is nodig om de eitjes te laten rijpen.

Mug in avondlicht.
Mug in avondlicht.

Wat doe je tegen jeuk?

Mocht je na het treffen van bovenstaande maatregelen toch nog worden gebeten, zijn er allerlei remedies om de jeuk te verzachten. Uit onderzoek blijkt dat door het gif van muggen een kleine ontsteking ontstaat. Het lichaam reageert door de aanmaak van histamine, die de jeuk veroorzaakt. Met warmte, bijvoorbeeld een haardroger of een washandje, verdrijf je (meestal tijdelijk) de histamine rond de muggenbult.

Veel slachtoffers zeggen baat te hebben bij:

  • het sap van citroen
  • fijn gemaakte aspirine
  • azijn of zout
  • tandpasta met pepermunt
  • scrubben met water
  • wrijven met de binnenkant van een bananenschil

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email