pexels-photo-197630

Het buitenlevengevoel van Jack Poels

Rowwen Hèze-frontman Jack Poels vertelde over zijn buitenlevengevoel. Zijn eerste serieuze liedje ging over De Peel die in brand stond. “Op hete dagen kan de turf of veen op die plek makkelijk vlam vatten.” Zo’n brand kan heel lang aanhouden. Wil je weten hoe dat kan? 

Deurnese peel

Een tijdje geleden was er een brand bij de Deurnese Peel. Het veen vatte vlam. De burgemeester zei toen dat het nog wel weken kon duren voordat de brand geblust was. Weken? Ja, de ondergrond van veen zorgt ervoor dat water en andere blusmaterialen niet goed worden opgenomen. Zo’n veenbrand is eigenlijk alleen makkelijk te blussen als die nét is uitgebroken. Wanneer veen eenmaal in brand staat, grijpt het vuur snel om zich heen. Zowel boven- als ondergronds.

Herinneringen aan De Peel

Jack Poels herkent dat van vroeger. Op hete dagen kon De Peel in Limburg ook makkelijk branden. “Was het vuur gedoofd, dan smeulde het soms ondergronds verder om verderop weer de kop op te steken. Ik zie nog precies hoe mijn ooms met het zweet op hun kop en constant water drinkend de vlammen met jutten zakken uitsloegen. Noeste arbeid. Dat maakte veel indruk.”

Troostrijke natuur

“Toen ik een keer naar huis fietste, zag ik in de verte weer die gloed en ik ontdekte ook rook. Dichterbij kwam de opluchting: de rook bleek mist te zijn en de gloed was van de ondergaande zon. Ik weet niet precies waarom, maar ik moest deze herinnering vastleggen. Melancholie zit er ingebakken bij mij. En ja, die troost. De natuur is troostrijk.”

 

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email