Column: Groene fristi

Maaike Ambags en Ester Eijkmans van Pluk Amsterdam schrijven over groen in de stad. Deze keer over de link tussen obesitas en de hoeveelheid groen in de leefomgeving.

“Mahaam, iedereen neemt Fristi mee naar school en ik krijg alleen dat superduperstomme water van jou!” Jullie kennen wellicht de eindeloze discussies met kinderen. De school verbiedt suiker in trommels en traktaties, dus wij wagen ons dapper aan komkommerboten met kaasvlaggen, dagelijkse flesjes water, boterhammen met verantwoorde pindakaas, vegaworst en – op een gekke dag – een doosje rozijntjes.

Maar sinds de school recyclet (wat dan weer goed is), wordt de realiteit pijnlijk duidelijk: een grote stapel lege pakjes Fristi en andere suikerhoudende dranken, ondanks het verbod. Ter verfrissing: een pakje Fristi bevat vier suikerklontjes! Wij zijn ook de paus niet hoor, op vakanties of in een kroegje stromen de Fanta en Fristi rijkelijk, maar op school moet een goed voorbeeld gesteld worden. Zeker als je kijkt naar de cijfers van obesitas in Nederland: 47 procent van de volwassenen heeft overgewicht! Hiermee groeit voor het eerst in de geschiedenis een generatie op in de steden, die een slechtere gezondheid heeft dan de generatie voor hen.

column

Groen als positieve invloed

Oké, maar jullie schrijven toch over groen? Ja! Wat blijkt: er bestaat een relatie tussen obesitas en de hoeveelheid groen in de leefomgeving. In groene wijken komt bij kinderen vijftien procent minder overgewicht voor, want hier wordt vaker buiten gespeeld. Daarnaast heeft een de leefomgeving een positieve invloed op de motorische, cognitieve en emotionele ontwikkeling. Maar groen ontstaat niet zomaar, helaas verdwijnt het soms zelfs. Een groot aantal (stedelijke) groene omgevingen is momenteel een uitkomst van burgerinitiatieven. Gewoon mensen zoals wij en jullie, die de handen uit de mouwen steken.

Wij lopen zo weer naar onze vierkantemeterbak van Stadsboeren, een klein initiatief waar kinderen met zware gieters sjouwen, met modder spelen en een spruit van een boon leren onderscheiden.

Bron: Leefbaar Groen

Bij Pluk Amsterdam kun je terecht de nieuwste items wat betreft woondecoratie, keukengerei en foodgerelateerde producten.

1