Pluk Amsterdam

Column: Groene hoop

Maaike Ambags en Ester Eijkmans van Pluk Amsterdam schrijven over groen in de stad. Volgens het tweetal biedt de Wereldzadenbank een groene hoop in deze moeilijke tijd.

In een tijd dat vluchtelingen steeds meer een gezicht krijgen en oorlogen dichterbij komen, valt het ons soms zwaar om over sneeuwklokjes en de ontluikende lente te schrijven. Een nieuwe lente, een nieuw begin, maar ja, dus lang niet voor ieder mens. Door de nabijheid van deze angsten, zien wij ook initiatieven die wij niet kenden. Initiatieven die hoop bieden. Ook veel groene initiatieven. Vluchtelingen die samen met bewoners een volkstuin bewerken en de oogst verkopen, lampen op zonne-energie die naar kampen worden gestuurd.

Ark van Noach

En zo blijkt er nog een bijzonder internationaal groen initiatief: de Wereldzadenbank. Dit is een kluis op een Noors eiland waar zo veel mogelijk plantenrassen uit de hele wereld worden opgeslagen: anderhalf miljoen zaadmonsters, 120 meter diep in een berg, 130 meter boven zeeniveau, ver weg van conflicten en op een zeer koele plek. Deze zadenbank draagt de geuzennaam de Ark van Noach en biedt een veilige plek aan zaden. Over het algemeen heeft elk land zijn eigen zadenbank met de originele zaden van dat land. Maar wanneer deze zadenbanken verwoest worden door een natuurramp, oorlog, of helaas soms door bezuinigingen, is er altijd een plan B in de Wereldzadenbank.

Weinig media schreven over deze bijzondere kluis. Tot kort geleden. Toen maakte Syrië als eerste land aanspraak op de zaden uit de Wereldzadenbank. De zadenbank in de Syrische stad Aleppo is namelijk ontoegankelijk vanwege de oorlog. En zo blijkt een kluis op een Noors eilandje een groen stukje hoop op altijd weer nieuw leven.

Bij Pluk Amsterdam kan je terecht de nieuwste items wat betreft woondecoratie, keukengerei en foodgerelateerde producten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email