Belgische krachtpatsers

Belgische trekpaarden zijn eeuwenlang trouwe arbeidskrachten geweest, ook in ons land. Tegenwoordig is de rol van de krachtpatser uitgespeeld.

krachtpatserIn de vroege middeleeuwen dienden ze vanwege hun kracht en rustige karakter als oorlogspaard. Vanaf de zeventiende eeuw werden de dieren ingezet voor het trekken van postkoetsen. Daarna werkten ze in de mijnbouw, in de haven en op het platteland. Na de Tweede Wereldoorlog namen machines het werk over en was de rol van de trekpaarden uitgespeeld.

Cijfers

Cijfers uit België laten dat zien dat daar nog 200.000 trekpaarden waren in 1950. In 1980 waren dat er nog maar 6000. Het Belgisch trekpaard leek gedoemd te verdwijnen. Hobbyisten – vaak zonen van landbouwers, die tussen de trekpaarden waren opgegroeid – stortten zich op het behoud en de fok van Belgische trekpaarden. In 2004 waren er door die inzet alweer 12.000 Belgische trekpaarden.

krachtpatser

Foto: Shutterstock

Recreatieve krachtpatser

De situatie is volgens de Maatschappij voor het Belgisch Trekpaard tegenwoordig nog steeds ernstig, maar minder dramatisch dan die eerder was. De Belgische krachtpatsers worden nu vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden. Ze trekken huifkarren en trouwkoetsen en doen mee aan ambachtelijke demonstraties.

1