Vanaf 9 maart: één natuurgebied in Vroege Vogels

Het programma Vroege Vogels ken je vast. Er is nu goed nieuws voor de fans: dit seizoen duurt het tv-programma veertig minuten waarin één natuurgebied per aflevering centraal staat. De uitzending verhuist bovendien naar de vrijdag. Wat kunnen we verwachten?  

Milouska in Fort Pannerden

Elke aflevering dompelen presentatoren Menno Bentveld en Milouska Meulens zich een paar dagen en nachten onder in een Nederlands natuurgebied. Menno: “Alles wat we tijdens ons verblijf tegenkomen in de wilde natuur, filmen we: van het kleinste insect in onze slaapzak, tot de grootste zeearend. Ook krijg je een beeld van wat een geklooi het soms is om dit programma te maken. Soms doodstil wachten in de donkere kou en dan plotseling improviseren en reageren op iedere snuif en elk getrappel dat je tussen de struiken hoort. Heerlijk!”

Aflevering 1: Fort Pannerden

In de eerste aflevering van Vroege Vogels TV, op vrijdag 9 maart, wordt de omgeving van het Fort Pannerden in Doornenburg belicht. In deze grensplek in Oost-Nederland dendert het rivierwater uit de Alpen ons land in en wordt het verdeeld tussen de Rijn en de Waal. De afgelopen weken heeft het hoge water er vrij spel gehad. Hoe gaat het met de bevers en otters, waarvan de burchten onder water liepen? Spectaculaire ochtendbeelden van kol- en brandganzen. En de camera’s tonen ook beelden van een dode ree. Dag en nacht wordt gevolgd welke beesten ernaartoe gaan. Wie likt eraan, wie at ervan en het grote mysterie: wie ging er met de kop van het beest vandoor?

Naardermeer en Hollands Duin

Aflevering 2 gaat over het Naardermeer in Noord-Holland, in aflevering 3 doen Menno en Milouska verslag vanuit natuurgebied Hollands Duin in Zuid-Holland. Milouska: “Ik ontdekte al banjerend in het donker dat de duisternis niet stil is in de natuur. Duizenden ganzen gakken, in de struiken ritselen muizen en konijnen en continu kabbelt er water op de achtergrond. En dat is dan nog maar één gebied. Ik ben benieuwd welke nachtelijke geluiden we rondom het Naardermeer gaan horen of op de Hoge Veluwe. Heel spannend.”

Vroege Vogels TV kijk je vanaf 9 maart wekelijks op vrijdag, om 19.40 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Foto’s: BNNVARA
Categorie Natuur