De oehoe: lief of link?

De term ‘terroroehoe’ kwam de afgelopen twee jaar vaak voorbij in het nieuws. De grote uilen zouden gevaarlijk zijn voor mensen. Maar of dat ook echt zo is? En waar komt dit vandaan? Wij gingen op onderzoek uit en vroegen Gejo Wassink van Oehoe Werkgroep Nederland het hemd van het lijf.

Als we Gejo naar de terroroehoe vragen, is zijn eerste reactie: “Ach, terroroehoe. In Nederland kunnen mensen zo heerlijk overdrijven. Ik ben nog nooit aangevallen door een wilde oehoe. Sterker nog: oehoes zijn enorm bang voor mensen.”

oehoe

Te koop: oehoe

Waar komen die verhalen dan vandaan? Gejo: “Veel mensen vinden oehoes spannend. Ze zien bijvoorbeeld zo’n beest op een roofvogelshow en denken: dat wil ik ook. Vervolgens kopen ze voor 150 euro een oehoe op Marktplaats.” Ja, echt. Gebruik het zoekbalkje op de website maar eens. Dan komen de advertenties meteen voorbij: te koop: oehoe. Was tam, nu niet meer. €150,-.
“Vervolgens komen mensen erachter dat zo’n vogel elke dag een cavia moet eten en dan is de lol er snel vanaf. Veel dieren worden losgelaten in de natuur. We komen geregeld geringde exemplaren tegen. Dat is erg, want tamme dieren vertonen vreemd gedrag, dat van nature niet bij de oehoe hoort. Ze broeden bijvoorbeeld op de grond of vliegen op mensen af, omdat ze denken dat ze voer krijgen. Ze willen op je arm landen, omdat ze dat bij een valkenier gewend waren. Als mensen dan schrikken en bukken, komt zo’n beest tegen je hoofd aan en ja, dan heb je een flinke schram.” Gejo is daarom niet gecharmeerd van roofvogel shows en hij zou het liefst zien dat er een verbod komt op het houden van oehoes als huisdier
oehoe
 
Lees de gehele reportage in Buitenleven-8.
0