Pluk Amsterdam wildplukken

Blog: Guerilla grafting

Guerilla gardeners move over! Guerilla grafting is de nieuwe trend. Zijn wij nog stiekem bloembollen op braakliggende landjes aan het poten (het stoere guerilla gardening), in Amerika is een groep idealisten aan een grootser plan begonnen.

Vanuit het ideaal dat fruit voor iedereen beschikbaar moet zijn, bevruchten zij stiekem bestaande fruitbomen. Bevruchten en stiekem? Laten we het uitleggen: door vruchtdragende takken op niet-vruchtdragende bomen te plakken (letterlijk, met plakband), gaan de niet-vruchtdragende bomen vruchten produceren. Zo worden delen van San Francisco omgetoverd tot oases van sappige, voedzame vruchten, waar iedereen van mag plukken. Dit zogeheten ‘enten’ (ofwel grafting) van bomen wordt binnen de fruitteelt en wijnbouw veelvoudig toegepast. Maar de rage dat inwoners dit doen bij publieke bomen, is een nieuwer fenomeen.

Oude idealen

Iedereen blij met deze guerilla grafters? Welnee! Volgens de gemeente van San Francisco zijn fruitdragende bomen niet wenselijk, omdat die ratten en daklozen aantrekken. De guerilla grafters blijven dan ook ondergronds en houden de locaties van hun bevruchte bomen geheim, uit angst dat de stad hun gedane werk ongedaan maakt.
Mocht nu de guerilla grafter in je opstaan en de bloeiende appelboomtak en plakband al klaarliggen… Wacht heel even. We zouden Nederland niet zijn als hier niet een prachtige polderoplossing voor is. Veel steden moedigen de fruitteelt in steden juíst aan, mits omwonenden het onderhoud op zich nemen. Groeperingen met prachtige namen als ‘Hoogstamfruitbomenwerkgroep’ ontstaan. Het is geen guerilla grafting, maar ach, wel allemaal met een eigentijdse invulling van het mooie oude ideaal: wie kan delen, kan ook vermenigvuldigen.

10359502_1081838048508890_1046007741382454274_n

Guerilla Grafting, een goed initiatief? Wat vind jij? Reageer op Facebook!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email