Merels en vinken scharrelen bij voorkeur op de grond
Merels en vinken scharrelen bij voorkeur op de grond

Vogels voeren in de winter

Vogels hebben het soms lastig in de winter: insecten zijn weggekropen, bessen raken op en zaden liggen verstopt onder sneeuw en ijs. Hoe koud het ook is, vogels scharrelen zelf voedsel bij elkaar. Bijvoeren is gewenst, vooral voor levendige gezelligheid in de tuin. Tips over het voeren van vogels in de winter.

Pinda’s rijgen

Geregen pinda's voor de vogels
Geregen pinda’s voor de vogels

Met bijvoeren is niets mis, want het merendeel van de tuinvogels zal niet snel last van obesitas krijgen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het menu van vogels voor ten minste 80% bestaat uit voedsel uit de natuur. Alle reden dus om in de winter pinda’s aan elkaar te rijgen en (zelf gefabriceerde) vetbollen op te hangen.

Varieer het voer voor vogels

Iedere vogelsoort heeft zijn eigen voorkeuren. Mezen eten bijvoorbeeld graag pinda’s, merels komen eerder af op appels, en roodborstjes zijn gek op ongekookte havermout. Mussen zullen een handje zonnebloempitten niet onberoerd laten. De meeste vogels houden van broodkruimels, dus succes voor een gemêleerd gevederd gezelschap is gegarandeerd. Niet te veel brood strooien, want dat is vrij zout.

Verschillende voederplaatsen

Het schuwe winterkoninkje eet het liefst op een rustige plek
Het schuwe winterkoninkje eet het liefst op een rustige plek

Schuwe vogels als de heggenmus en het winterkoninkje eten het liefst in de beschutting van struiken. Merels en vinken scharrelen bij voorkeur op de grond. Nadeel van eten strooien op een open oppervlak is dat grote vogels, zoals eksters, roeken en meeuwen, de kleine vogels wegjagen.

Beplanting aanpassen

Als je wilt dat vogels je tuin ook de rest van het jaar bezoeken, kun je de beplanting aanpassen. Zorg voor een donkere plek in de tuin, bijvoorbeeld onder een grote boom, waar vogels kunnen schuilen en broeden. Plaats planten die insecten lokken en bessenstruiken waarvan vogels in de herfst kunnen eten.

Wanneer vogels voeren?

Vogels voeren kun je het beste doen in de ochtend, want dan hebben ze de meeste trek. Zeker na een koude nacht; kleine vogels kunnen ’s nachts 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. Als het vriest, kun je in plaats van stukjes appel een hele appel neerleggen, omdat die minder snel bevriest. Tot slot kun je voer beter niet ’s nachts laten liggen in verband met ongedierte.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email