Voorproefje: waanzinnige beelden Nederlandse Wadfilm

Een niet voor te stellen inkijkje in het leven op de Nederlandse Wadden. Dat geeft de natuurfilm Wad – leven op de grens van water en natuur, die dit najaar te zien is in de bioscoop. Als eerste filmploeg wist de crew van Ruben Smit Productions nog niet eerder gefilmde beelden te vangen, zoals de geboorte van de zeehonden en het onderwaterleven in de Waddenzee. Het voorproefje liegt er niet om!

Grijze zeehondpup van enkele dagen oud
Grijze zeehondpup van enkele dagen oud.

Bijzondere natuur

Bijna vier jaar filmde de crew in het werelderfgoed met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s om zo de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Zoals elke film van natuurfilmer en ecoloog Ruben Smit staat ook in deze film het pure natuurverhaal voorop. Leidende karakters in de film zijn de grijze zeehond, de slechtvalk en de bergeend. Juist de benadering vanuit het ecosysteem waarbij alles met alles te maken heeft, is uniek. Ruben Smit: “Deze film overtreft mijn verwachtingen, vooral dankzij de waanzinnige beelden die we hebben weten te maken. Zoals de geboorte van de zeehonden, het enige grondnest van de slechtvalk in Nederland en niet te vergeten het onderwaterleven van de natuurlijke riffen in de Waddenzee. Ik denk dat veel mensen verbaasd zullen staan wat wij allemaal in beeld hebben gebracht.”

 

Unesco Werelderfgoed

Het waddengebied is het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed. De crew van Ruben Smit kon alleen aan de slag dankzij de hulp en nauwe samenwerking met vele natuurorganisaties, onderzoeksinstituten en overheden in de wadden. Wad – leven op de grens van water en natuur gaat in het najaar in première tijdens Leeuwarden/Friesland culturele hoofdstad van Europa.

Voorproefje

Foto’s en filmmateriaal zijn afkomstig van Ruben Smit Productions.
Categorie Eropuit, Natuur