Zo help je de eekhoorn deze winter

Misschien heb je ze al gezien de laatste tijd: de eekhoorn. Ze zijn dit jaargetijde druk in de weer met een wintervoorraad aanleggen. Ze houden geen winterslaap en dus is voldoende proviand van levensbelang. Een paar handige tips om de knaagdiertjes een handje te helpen.

Eekhoorn in de boom

Het favoriete kostje van de eekhoorn is er dit jaar in overvloed, namelijk hazelnoten, beukennootjes en tamme kastanjes. Ze verzamelen ook graag bepaalde paddenstoelsoorten, zaden, bessen, dennenappels en zelfs boomschors. De paddenstoelen worden netjes verstopt op een droge plek boven de grond, de rest in de ondiepe grond of in een laag strooisel. Hoe de eekhoorn zijn kostje terugvindt? Dankzij een combinatie van geheugen en geur. Tenminste, als een ekster, muis of ander dier er niet vandoor is gegaan met de voorraad.

De eekhoorn als vaste bezoeker

Eekhoorn in huisje

Een vogelvoederplek of een boomrijke omgeving vergroten de kans aanzienlijk dat je eens een eekhoorn op bezoek krijgt. Geef de knaagdieren in de schaarse wintermaanden pinda’s, zonnebloempitten, hazel- of walnoten. Ook rozijnen en johannesbrood eten ze graag. Geef ze in geen geval gezouten noten, brood en melk, want die zijn (op den duur) schadelijk voor ze. Koop of maak zelf een eekhoorn-voederkastje, zodat het diertje zijn eigen plekje heeft en niets onnodig vernielt. Een dekseltje is geen probleem; de eekhoorn vindt zijn maaltje dankzij zijn behendigheid en goede neus. Grote kans dat je zo een vaste gast in je tuin krijgt!

Fotografie: Shutterstock

0