Je hebt heel het voorjaar genoten van alle vogeltjes die je nestkast aantrok. Ze spreiden hun vleugels en maken plaats voor weer een nieuwe broed. Dan is het al tijd om hun oude vogelhuisjes leeg te halen. Één keer per jaar is voldoende. Waarom het najaar de beste periode is om jaarlijks je nestkastje schoon te maken? Een schoon vogelhuisje zorgt ervoor dat tuinvogels tijdens de winter van datzelfde jaar nog een plekje weten te vinden in jouw tuin.

Moet je een nestkast schoonmaken na uitvliegen?

Ja, dat is zeker aan te raden. Zodra de jonge koolmezen, mussen en andere vogeltjes de deur zijn uitgevlogen, laten ze een nestkastje achter dat wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Het najaar, wanneer de natuur zich klaarmaakt voor winterrust, is daarvoor een goed moment. Je verstoort dan relatief weinig dieren als je aan de slag gaat en met een waterig zonnetje erbij is het aangenaam bezig zijn in de tuin. Belangrijk om op te letten: je vogelhuisje schoonmaken doe je het beste pas nadat het een keer heeft gevroren. Dan weet je namelijk zeker dat het kastje niet krioelt van de beestjes en insecten die er inmiddels hun intrek hebben genomen.

De resten van het oude nest verwijder je voorzichtig.

Mussen, koolmezen en gierzwaluwen

Wie in stedelijk gebied woont zal vaker mussen, koolmezen en gierzwaluwen aantreffen in de nestkast. Mussen en gierzwaluwen nestelen ook nog weleens in spleten of gaten onder de dakrand. Heb je dit liever niet hebt, hang dan zeker een geschikte nestkast voor deze vogels op. Heb je mussen gespot in je nestkast? Mooi. Ook dan is het slim het vogelhuisje te gaan schoonmaken in het najaar. Mussen kunnen meerdere legsels hebben per seizoen. In de herfst, zeker na de eerste vorst, weet je zeker dat alle jonge musjes zijn uitgevlogen.

 

Een vogelhuisje schoonmaken doe je zo

Je weet nu wanneer je de nestkasten schoon moet maken. Nu is de vraag hoe je dat het beste kunt doen. Sommige mensen zijn van mening dat er (al dan niet biologisch) schoonmaakmiddel aan te pas moet komen om een vogelkastje schoon te maken. Maar dat is niet nodig. Het is zelfs beter om la deze middelen achterwege te laten. Wat gebruik je dan wel? Heet water is voldoende. Een stappenplan:

  • Haal het vogelhuisje van zijn plek of neem een ladder om het op hoogte te doen.
  • Open het kastje voorzichtig en kijk of er nog resten van een nest in liggen of wellicht een niet uitgekomen ei.
  • Giet heet (kokend) water over de resten van het nest. Zo dood je alle vlooien, teken en andere ongewenste, overgebleven insecten of eventuele schimmels.
  • Haal vervolgens voorzichtig het oude nestbouwwerkje eruit. Het is aan te raden om hierbij handschoenen te dragen.
  • Is het nestkastje leeg? Giet er dan een tweede lading heet water in om de laatste restjes weg te spoelen. Blijven er toch nog resten achter, veeg die dan eenvoudig weg met een harde borstel of doek.
  • Tot slot laat je het vogelhuisje eerst goed drogen, voordat je het weer ophangt.

Een schuilplek in de winter

Vergeet vooral niet die laatste stap meteen te doen, want een schoon nestkastje is fijn maar trekt natuurlijk alleen maar wintervogels aan als hij ook weer op zijn plek hangt. Zo bied je een lekker knus en warm huisje in je tuin voor de vogeltjes die deze herfst en winter in het land blijven. Hang het op een windvrije plek waar vogels in alle rust kunnen schuilen of slapen. Tegelijkertijd wennen ze zo al aan de nestkast om – wie weet – in het voorjaar op dezelfde plek een nieuw nestje te maken.

Lees onze tips voor het ophangen van een nestkast.

Deel deze pagina!

Meer inspiratie

3.2/5 - (6)