Olijfboom Olea europaea in Italië
Olijfboom Olea europaea in Italië.

Olijfboom voor een vakantiegevoel

Geen reisplannen deze zomer? Haal de Me­di­ter­ra­née dan naar je tuin. Met een olijfboom in pot geef je je terras een vleugje Zuid-Franse allure en Italiaanse flair. Of ga voor de lange termijn en plant een mooi exemplaar in je tuin.

Olijfboom Olea europaea in pot
Olijfboom Olea europaea in pot.

Honderden cultivars

De charme van de olijfboom (Olea europaea) zit in de combinatie van de jaarrond zilvergroene blaadjes en de knoestige stam. Er zijn honderden cultivars bekend, maar voor ons klimaat is de ‘Leccino’ het meest geschikt. Hij kan een beetje vorst hebben en is ongevoelig voor ziekten. De olijf wordt aangeboden als tafelboompje, struik en stamvormen tot 2,5 meter hoog.

Olijfboom verzorgen

Over het algemeen geldt: hoe groter en vertakter de boom, hoe duurder. Geef de olijf een zonnige plek en zorg voor goed doorlatende (pot)grond. Gaan de blaadjes krullen, dan zijn de voeten te nat. Dek hem in de border in het najaar voor de zekerheid af met vliesdoek of een jute doek. In potten kun je olijven het best naar binnen halen.

Snoei zorgt voor groei

Een olijfboom kan in de grond wel vijf tot tien meter hoog worden. Vaak zie je in het buitenland eindeloze rijen met grote, dikke olijfbomen. Wil je zelf ook zo’n mooie en volle boom in je tuin? Dan is het van belang om ieder jaar te snoeien. Doe je dit niet, dan zullen de twijgen lang en dun uitgroeien en verliest de boom zijn model. Voor het snoeien hoef je geen tuinman in te huren, je kunt dit namelijk heel eenvoudig zelf doen.

Olijfboom Olea europaea in Italië
Olijfboom Olea europaea in Italië.

Boom in model

De beste tijd om je boom in model te brengen, is het voorjaar. Het mag in principe het hele jaar. Doe je dit echter in de lente, dan geef je de olijfboom nog extra mogelijkheden om te bloeien. In feite kun je vrij weinig fout doen bij het snoeien van de boom. Bepaal voor jezelf de vorm en probeer dat model aan te houden. Op de stammen van oude en verweerde bomen komen vaak jonge scheuten; deze kunnen weggesnoeid worden. Zo blijft de mooie stam goed zichtbaar. Controleer de boom op oud hout, dat kun je ook weggeknippen. Verder mag je takken die verticaal groeien en takken die naar binnen groeien ook weghalen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email