Op zoek naar een kamerplant van formaat? Denk dan eens aan de geldboom of watercacao (Pachira aquatica). Met zijn fraaie, gevlochten stam en glanzende groene bladeren wordt dit ongetwijfeld het pronkstuk van je woonkamer. Deze grote geldboom is bovendien een makkelijke plant om te verzorgen. Fijn als je weinig tijd hebt of lichtgroene vingers.

Gevlochten stam, luchtzuiverend en giftig

De grijze stammen van kamerplant Pachira aquatica worden tijdens de kweek vaak kunstig met elkaar vervlochten. Dat maakt de geldboom tot een bijzonder decoratieve kamerplant. Zeker in combinatie met het frisgroene, handvormige blad, dat een volle brede kroon vormt. Houd je van meer natuurlijke groei? Er zijn ook planten verkrijgbaar waarbij de stam niet is gevlochten. Mooi is dan het contrast tussen de stoere stam en de slanke, groene takken. Je vindt de geldboom in verschillende formaten in de (web)winkel. In de woonkamer kan hij uitgroeien tot circa 160 cm. Dankzij het formaat van de bladeren is de Pachira aquatica goed luchtzuiverend. Let op: het sap van de bladeren is lichtgiftig voor mens en dier.

In de natuur van Zuid-Amerika is de Pachira aquatica een imposante boom.

Wat is de betekenis van geldboom?

De Pachira aquatica groeit van origine in de moerassen en langs de rivieren in Zuid-Amerika. Onder goede omstandigheden kan hij uitgroeien tot wel 20 m. Zijn bijnaam ‘geldboom’ dankt de plant aan de vorm van zijn vijftallige blad. Volgens de feng shui zijn dit de vijf elementen die samen een hand vormen. Die zouden het geluk, het geld, kunnen vangen. In China is de boom dan ook een geluksbrenger en is een populair housewarmingscadeau. Een andere Nederlandse naam is ‘watercacao’. Die term verwijst naar de nootachtige vruchten die de boom in de natuur krijgt, een alternatief voor cacao. De indianen roosteren en eten deze als kastanjes. Helaas verschijnen zowel de opvallende, gele bloemen als de noten niet aan de kamerplant.

Verzorging van de geldboom

De watercacao zorgt voor een eigen watervoorraad door water op te slaan in de stam. Daardoor is zijn waterbehoefte kleiner dan van de meeste kamerplanten. Zodra de aarde droog aanvoelt, geef je een flinke scheut water. Vaak is dat in de zomer eens in de anderhalve week en in de winter om de twee, drie weken. Houd de luchtvochtigheid rondom de geldboom wel goed op peil door regelmatig te sproeien. Te droge lucht kan namelijk voor spint zorgen. Geef jonge geldbomen ieder jaar een nieuwe pot. Is de plant rond de 150 cm groot, dan volstaat het verversen van de toplaag van de potgrond. In de zomer kun je eens per maand wat vloeibare mest toevoegen aan het gietwater.

Snoeien van de geldboom is nodig

Geldbomen groeien hard en door ze te snoeien houd je de bladerkroon mooi vol en compact. Doe je niets, dan zal deze aan de onderzijde kaal worden. Snoeien doe je het best in het voorjaar, als de takken net gaan uitlopen. Knip de uitlopers net boven een blad of knop af. Hier zal weer een nieuwe uitloper uitgroeien.

De bladeren van mijn Pachira aquatica hangen slap, wat nu?

Oude bladeren verkleuren van geel naar bruin en sterven dan af. Er ontwikkelt zich vanzelf weer nieuw blad. Komt dit nu vaak voor, controleer dan of de geldboom te veel of misschien juist wel te weinig vocht heeft. Als de watercacao te weinig water heeft, gaan de bladeren ook slap hangen. Controleer voor de zekerheid of de kamerplant niet op de tocht staat, want ook dit vindt hij niet fijn.

Van de jonge uitlopers van de Pachira aquatica kun je makkelijk een stek nemen.

Kun je de Pachira aquatica stekken?

Ja, Pachira’s zijn eenvoudig te stekken. Soms zie je spontaan al jonge uitlopers verschijnen aan de stam, inclusief blaadjes. Deze kun je met een scherp mesje verwijderen van de moederplant en oppotten. Ook kun je kopstekken nemen. Snijd 15-20 cm van een stengel af die zich vorig jaar heeft gevormd. Verwijder het meeste blad. Doop de steel in de stekpoeder en pot hem op in vochtige stekgrond. Eventueel kun je een plastic zakje om het potje schuiven zodat de luchtvochtigheid optimaal is. Na enkele weken ontdek je worteltjes aan de stek: tijd om te verpotten.

Wil je je meer laten inspireren door planten voor in huis? Lees verder over vele andere kamerplanten.

4.3/5 - (7)