De pimpelmees komt graag naar je tuin in de winter, geef hem vetbollen en pindanetjes - vogelen met Buitenleven
In de winter komt het pimpelmeesje graag naar je tuin. Hij is gek op pindanetjes en vetbollen.

Pimpelmees komt graag langs in de winter

Flitste er iets zwart-geel-blauws langs je raam? Grote kans dat het een pimpelmees was. Het schattige vogeltje heeft een zwarte oogstreep, waardoor het net is alsof hij een masker draagt. In de winter komt deze mees graag dichtbij huis, vooral als daar pinda’s en vetbollen hangen. Waar houdt het pimpelmeesje nog meer van en hoe onderscheid je hem van de koolmees?

De acrobatische toeren van de pimpelmees

Pimpelmezen zijn van oorsprong bosvogels. Ze zijn niet veeleisend en hebben zich in de loop van de tijd volledig aangepast aan de mens. In herfst en winter zijn ze volop te vinden in onze tuinen en zelfs op balkons, zolang er maar wat te eten valt. Hun lievelingskostje is insecten, maar ook van zaden en noten smullen ze graag. Probleemloos hangen ze ondersteboven aan een pindaketting of vetbol. Dat kunnen ze omdat ze zo klein en licht zijn.

De pimpelmees komt graag naar je tuin in de winter, geef hem vetbollen en pindanetjes - vogelen met Buitenleven
De pimpelmees heeft blauwe kuifveertjes, die kan hij omhoog zetten om imposanter te lijken.

Verschil tussen pimpelmees en koolmees

Hun kleine formaat is een van de kenmerken waardoor je ze kunt onderscheiden van hun neefjes: de koolmezen. Die zijn groter en zwaarder, en bovendien minder blauw. De pimpelmees herken je aan zijn gele borst, blauwe pet, blauwachtige vleugels en staart. En niet te vergeten: de zwarte streep rond zijn ogen. De gemaskerde pimpelmees zet zijn lichtblauwe kuifveertjes soms op om wat imposanter te lijken.

De pimpelmees komt graag naar je tuin in de winter, geef hem vetbollen en pindanetjes - vogelen met Buitenleven
Maak de opening van de nestkast niet groter maakt dan 2,8 centimeter doorsnede, dan pikt de grotere koolmees het nestkastje niet in.

Kijk uit voor de kat

De pimpelmees is een alert diertje. Als een roofvogel of kat in de buurt is, heeft hij het als eerste in de smiezen en slaat alarm. Je helpt de pimpelmees met voer in de winter en een nestkast. Daarin gaan de mezen vanaf einde maart broeden. Zorg er wel voor dat de kast buiten bereik van katten hangt, want hoe alert de pimpelmees ook is, een hongerige kat is een groot gevaar voor mezenkuikens. Als je de opening van de nestkast niet groter maakt dan 2,8 centimeter doorsnede, hoeft de pimpelmees niet het onderspit te delven tegen de koolmees. Die past er met zijn zwaardere postuur toch niet doorheen.

Als je graag meer over vogels weet, lees dan ook hoe je het winterkoninkje door de winter helpt.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email