Verzorgingstips en soortinformatie van pioenrozen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Pioenrozen zijn echte blikvangers in de meituin. Foto iVerde

Pioenrozen: flamboyante bloemen voor mei

Anders dan zijn naam doet vermoeden, is de pioenroos geen familie van de roos. Maar deze tuinplant geeft minstens zulke mooie én heerlijk geurende bloemen! Qua bloeitijd zijn pioenrozen de roos een stapje voor; in mei staan de meeste soorten volop te stralen in de border.

Pioenroos als vaste plant

Pioenen worden onderverdeeld in kruidachtige en houtige soorten. De kruidachtige pioen (Paeonia) is een vaste plant die maximaal een meter hoog wordt. Hij geeft zijn bloemen dus relatief laag bij de grond. De houtige boompioen (Paeonia suffruticosa), daarentegen groeit uit tot een forse struik.

Vele zomerse kleuren

Verzorgingstips en soortinformatie van pioenrozen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Behalve roze variëteiten telt de pioenroos ook veel fraaie gele soorten, zoals deze enkele itoh-soort ‘Court Jester’. Foto iVerde

Van de vaste pioenen bestaan honderden rassen. Ze geven enkele, halfgevulde of flamboyante gevulde bloemen. Deze laatste duiken op in veel bloemstillevens uit de Gouden Eeuw. Het kleurenpalet van de bloemen loopt uiteen van wit, oranje en roze tot dieprood. Sommige zijn tweekleurig of veranderen zelfs van kleur. Zo verloopt de ‘Coral Sunset’ van dieproze via oranje naar geelwit. Bijzonder zijn ook de meerkleurige variëteiten, zoals de ‘Candy Stripe’. De geur van pioenrozen is vaak verrukkelijk: zoet als bottelrozen.

Helende eigenschappen

Al ruim tweeduizend jaar wordt de pioenroos voor geneeskrachtige doeleinden gebruikt. Zo hadden de wortels volgens de oude Chinezen een koortsverlagende en bloedstelpende werking. De pioenroos dankt zijn naam dan ook aan die helende eigenschappen: Paeon was een getalenteerde leerling van de Griekse god van de geneeskunst, Asclepius. De bloem kwam rond 1780 vanuit China naar Europa.

Verzorgingstips en soortinformatie van pioenrozen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
De ‘Coral Sunset’ wordt ook wel ‘toverbal’ genoemd; hij verandert naarmate de bloeitijd vordert enkele keren van kleur. Foto iVerde

Pioenrozen verzorgen

Pioenrozen zijn echte zonaanbidders. Zet ze op een plek met minimaal zes uur per dag zon. De plant is gevoelig voor concurrentie, geef hem daarom genoeg ruimte en verwijder regelmatig onkruid rondom de stelen. Ook houdt hij niet van natte voeten. Voeg, als de grond in de tuin erg nat is, eerst grond toe en plaats de plant in de verhoging. Verwen hem in de lente en na de bloei met mest met een laag stikstofgehalte. Ondersteun hogere pioenrozen met een plantenring, want vooral na regen worden de knoppen topzwaar. Tip: plant pioenrozen in oktober voor een goede start.

Pioenroos in de vaas

Verzorgingstips en soortinformatie van pioenrozen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Ook op het kweekveld staan pioenen nu in volle bloei. Je koopt ze bij de bloemist. Foto iVerde

Sommige pioenrozen bloeien gelijk in het eerste jaar, andere hebben wat meer tijd nodig. Maar is een pioenroos eenmaal gesetteld, dan heb je er jarenlang plezier van. Sterker nog, hoe langer hij op dezelfde plek staat, hoe rijker de bloei. Na juni trekt de plant zich terug om zich voor te bereiden op het volgende jaar. Heb je geen plek voor een mooie pioen in je tuin? De komende weken zijn ze volop verkrijgbaar als snijbloem bij de bloemist. Vraag dan eens naar de ‘Coral Sunset’ voor een ‘wauw-effect’ in je vaas.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email