pexels-photo-203577

Planten: eerste hulp bij uitdroging

Ga je op vakantie deze zomer en heb je geen zorgzame buurvrouw die voor je tuin of planten wil zorgen? Geen zorgen: er zijn genoeg handige water- en besproeiingssystemen die dit voor jou kunnen doen.

Water uit een steentje

planten

De waterstenen van geblazen glas zijn de oplossing voor planten in een pot. De steentjes zijn voorzien van een kurk die ervoor zorgt dat er drie tot vier dagen water in de plantenbak druppelt. De planten krijgen zo nooit té veel water en blijven mooi in vorm. Leuke bijkomstigheid: de steentjes van Kikkerland zien er ook nog eens supermooi uit. Waterstones Kikkerland, €16,95. 

Besproeiingscomputer

planten

De besproeiingscomputer EasyControl van Gardena kan worden aangesloten aan de kraan en zorgt ervoor dat jouw tuin op ieder gewenst moment water krijgt. Handig: als het regent of de grond al vochtig genoeg is, wordt het systeem afgebroken of niet uitgevoerd. Hierdoor worden onnodige kosten bespaard. EasyControl Gardena, €49,99.

Wekenlang water

planten

De Aqua-waterpot heeft een watervoorraad van zevenhonderd milliliter. Met een lontje wordt het water uit het reservoir onderin de bak naar de plant gebracht. Door dit systeem krijgen planten nooit te veel en nooit te weinig water. Levendige plantjes gegarandeerd! Afhankelijk van het type plant is er een waterreserve van twee tot zes weken beschikbaar. Aqua For Weeks-waterpot, €6,95

planten

DIY tips

  • Maak je eigen watersysteem met een pan, touw en wat water. Hoe? Kijk hier!
  • Zet kuipplanten op een schaduwrijke plek, maar zorg er wel voor dat ze af en toe een regenbuitje kunnen meepikken.
  • Zet kuipplanten een uur in een emmer water en graaf ze gewoon in je tuin in. Zolang de pot poreus is, kan dat geen kwaad. Graaf ze na thuiskomst weer voorzichtig uit en trakteer ze op verse potgrond.
  • Turfmolm houdt vocht goed lang vast. Vul een schaal of kuip met een laag van een paar centimeter, giet er water overheen en zet de kuipplanten hierop gedurende je vakantie.
  • Bedek de grond in de tuin en potten met een laag mulch van bijvoorbeeld gemaaid gras. Dat voorkomt uitdroging van de aarde.
  • Geef op warme dagen vroeg in de ochtend of in de avond veel water. Zo voorkom je dat de bladeren van planten verbranden. Controleer of planten met groot blad voldoende water krijgen. Het gietwater loopt namelijk vaak van de bladeren af en bereikt de grond boven de wortels zo niet. Twijfel je of je water moet geven? Volg dan deze stroomdiagrammen op voor het antwoord.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email