Ratten in huis of in de tuin: veel mensen hebben er weleens last van gehad. In 2018 waren er in Nederland bijna 10.000 meldingen van overlast van ratten of zelfs een rattenplaag. Maar wat doe je ertegen? En kan het ook op een diervriendelijke manier? Buitenleven geeft tien tips om ratten te bestrijden.  

Leven in het riool

Hoeveel inwoners telt jouw gemeente? Een grote stad kan zomaar meer ratten dan mensen huizen, wordt weleens gezegd. Reken maar uit. Ratten worden vaak geassocieerd met leven in het riool, de paardenstal of op de vuilnisbelt. Slechts een enkeling zal denken aan de tekenfilm Ratatouille, waarin een schattige rat de droom heeft om een Franse chef-kok te worden. In het echte leven hebben ratten niet zo’n rooskleurig imago. Ze nemen nare ziektes met zich mee, zoals de leptospirosebacterie, en ze zorgen voor veel overlast en soms slapeloze nachten.

Als ze de kans krijgen, planten ratten zich heel snel voort.

Ratten zijn onmisbaar voor de biodiversiteit

Toch hebben ratten wel degelijk bestaansrecht. De dieren behoren tot ons ecosysteem, sterker nog: ze zijn onmisbaar voor de biodiversiteit. Ze zijn over het algemeen onschuldig, eten ongewenste insecten en zijn een belangrijke schakel in de voedselketen. Wanneer de biodiversiteit echter afneemt, zie je vaker rattenoverlast. Er kan een rattenplaag ontstaan en dan worden ze wél vervelend.

Een grote, wilde rat in de garage? Dat kun je voorkomen door de tien tips te volgen.

Tien tips tegen rattenoverlast en rattenplaag

  1. Voorkomen is beter dan bestrijden. Knoop vuilniszakken goed dicht en gooi ze vervolgens in een goed afgesloten bak. Een stinkende zak is een feestmaal voor menig rat.
  2. Laat geen voedsel slingeren op het aanrecht en zorg er tevens voor dat je voedselverpakkingen goed afsluit. Ratten hebben niet zo veel nodig om te overleven: een ontbijt van plastic, lunch van broodkruimels en diner van vleesrestjes is meer dan genoeg.
  3. Pas op met vogelzaad, de vette zaden zijn favoriet bij ratten. De zwarte en bruine rat zijn zeer goede klimmers. Plaats het zaad daarom in speciale voederbakken en sla het op in afgesloten metalen bakken. Door het meeste plastic knagen ze gemakkelijk heen.
  4. Heb je een lekkage? Repareer die dan zo snel mogelijk. Ratten kunnen niet zonder water, grote kans dus dat ze op zoek gaan naar een plasje rondom of in huis.
  5. Staat er een fruitboom in je tuin? Ruim het losliggende fruit dan regelmatig op. Ratten zijn dol op (ietwat rotte) appels en peren. Let ook op met langer liggend fruit in de fruitschaal.
  6. Zorg ervoor dat je kieren of gaten in huis goed dichthoudt, anders heb je binnen een mum van tijd een rattenplaag. Ze kruipen door de kleinste gaatjes, 15 mm is al groot genoeg.
  7. Voorkom dat ratten gaan broeden in de tuin, door snoeiafval, stapels hout en hoog onkruid te verwijderen.
  8. Neem een kat: vaak is de geur van dit huisdier al genoeg om ratten of muizen buitenshuis te houden. Komt er toch eentje binnen? De meeste katten hebben een jaaginstinct en houden de knaagdieren daardoor gemakkelijk op afstand.
  9. Er wordt weleens gezegd dat ratten een hekel hebben aan zwarte peper. Strooi wat peper op de plekken waar je last hebt van ratten en houd dit een aantal dagen vol om ze te verjagen. Echter: bij een hardnekkige plaag is dit waarschijnlijk niet genoeg.
  10. Als je een rattenval wilt neerzetten, is het belangrijk te weten dat ratten erg argwanend zijn. Je kunt het beste pre-baiten: plaats eerst voer op de plekken waar je de val gaat zetten. Wanneer de dieren de voederplek vertrouwen, zullen ze er vaker terugkomen. Zodra ze de plek vertrouwen, kun je het voer vervangen voor een (diervriendelijke) val.

Een rattenplaag of rattenoverlast kun je het beste voorkomen in plaats van bestrijden - Buitenleven
Tip: knoop vuilniszakken goed dicht en gooi ze in een goed afgesloten bak.

Gif als rattenbestrijder

Een maatregel die bijdraagt aan het toenemend aantal rattenplagen, is waarschijnlijk de strengere regelgeving rondom rattengif. In 2016 werd het in heel Nederland verboden om buitenshuis rattengif te strooien en vanaf 2023 mogen particulieren zelfs helemaal geen gif meer gebruiken. Rattengif is namelijk geen goede, diervriendelijke oplossing. Andere dieren in de voedselketen lijden namelijk ook onder het gif. Een buizerd die een vergiftigde muis eet, legt uiteindelijk zelf ook het loodje en sommige ratten worden resistent. Het is een laatste redmiddel.

Hulp van professionals

Zodra de rattenoverlast is overgegaan in een plaag, is het verstandig de hulp van professionals in te schakelen. Op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen vind je veel informatie en een lijst met gerectificeerde plaagdierbestrijders.

[yop_poll id=”1″]

4.7/5 - (3)