Erwtensoep met rundvlees is een lekkere maaltijd voor de winter – Recepten van Buitenleven
Een bord warme erwtensoep is heerlijk als het buiten koud is.

Recept: erwtensoep met rundvlees

Een van Nederlands bekendste en meest favoriete wintermaaltijden is een goede kom warme erwtensoep. Ine van Mierlo weet daar een origineel recept voor: ze gaat aan de slag met prei uit eigen moestuin voor erwtensoep met rundvlees. 

Vries prei uit de moestuin in

Al enige tijd is er in de moestuin prei te oogsten. Met deze dankbare groente kun je alle kanten op, bijvoorbeeld in een grote pan ouderwetse erwtensoep. Mocht je een flinke oogst hebben, dan kun je de prei heel eenvoudig invriezen. Snijd in ringen, blancheer ze twee minuutjes en maak zakjes voor in de diepvries. Als je gaat koken hoef je alleen maar een zakje uit de vriezer te halen; ontdooien is niet nodig.

Erwtensoep met rundvlees is een lekkere maaltijd voor de winter – Recepten van Buitenleven
Prei uit eigen tuin maakt je erwtensoep extra lekker.

Erwtensoep met rundvlees

“In dit recept maak ik gebruik van rundvlees. Voor veel mensen is dit ondenkbaar, want erwtensoep zonder varkensvlees is als vloeken in de kerk”, aldus Ine. “Dat neemt niet weg dat ik al een keer deze soep heb geserveerd aan mensen die zweren bij een varkenspoot in de erwtensoep, maar die niks hebben gemerkt. Het recept is verder vrij simpel, maar blijft – zeker op koude en gure dagen – een echte klassieker.”

Erwtensoep met rundvlees is een lekkere maaltijd voor de winter – Recepten van Buitenleven
Gedroogde spliterwten zijn natuurlijk het belangrijkste in de erwtensoep.

Dit heb je nodig voor de erwtensoep

  • 500 g rundersoepvlees
  • 1 runderrookworst
  • 500 g spliterwten
  • 1 knolselderij (het blad wordt ook gebruikt)
  • 2 grote preien
  • 1 winterwortel
  • 3 aardappels
  • 2 bouillonblokjes

Zo maak je de erwtensoep met rundvlees

  • Was de spliterwten goed en zet ze op met 3,5 liter koud water. Voeg meteen het gesneden soepvlees toe en breng de pan aan de kook. Schuim het goed af.
  • Laat nu de soep minimaal 2 uur zachtjes koken. Blijf tussendoor steeds goed afschuimen.
  • Snijd de groenten en bewaar het blad van de selderij. Voeg de gesneden groenten en het selderijblad toe aan de soep en laat dit ook goed meetrekken.
  • Verwarm als laatste de rookworst mee in de soep. Dit kan in zijn geheel, maar ik snijd er meteen plakjes van en laat die meetrekken. Voeg naar smaak de bouillonblokjes en/of zout toe, laat nog even goed doorwarmen en serveer.

De erwtensoep is lekker met een snee roggebrood met boter en/of belegen kaas. Smakelijk!

3.7/5 (21 Reviews)

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email