Ine van Mierlo haalt groenten en fruit uit eigen moestuin en deelt graag haar favoriete recepten met Buitenleven. Dit keer een zomers recept voor vegan maisburgers. Mais is in augustus klaar om geoogst te worden: als de kolfkwast bruin is geworden kun je plukken. Je oogst twee tot drie kolven per plant, een mooie opbrengst om dit recept eens uit te proberen: en nog gezond ook!

Begin op tijd

Ine: “Als er een vegetarische of vegan barbecue gepland staat of je kunt niet wachten met het maken van deze burgers, gebruik dan mais uit blik. Wel even opletten: de burgers moeten voor de stevigheid minimaal drie uur in de koelkast rusten. Begin dus niet te laat met bereiden.”

Dit heb je nodig

Voor acht middelgrote burgers heb je de volgende ingrediënten nodig:
• 2 maiskolven gekookt (of blik mais 340 g)
• 1 blik kikkererwten 400 g (uitlekgewicht)
•  halve bos verse, gehakte platte peterselie (deze heeft meer smaak dan gewone peterselie)
•  halve bos verse, gehakte selderij
•  1 el gemalen komijn
•  1 el paprikapoeder
•  peper en zout naar smaak
•  4 el bloem

Optie: 1 goudsbloem, blaadjes gehakt en/of 1 eetlepel gehakte, verse rozemarijn.

Maak eens vegan burgers voor op de barbecue met dit Buitenleven-recept voor maisburgers met mais uit eigen moestuin

Mais uit eigen tuin kan in augustus geplukt en gegeten worden, als de kolfkwast bruin is

Zo maak je de maisburger

    • Laat de kikkererwten uitlekken en snijd de mais van de kolf. Heb je geen kolven, dan laat je de (potten) mais uitlekken.
    • Doe de kikkererwten, mais, kruiden (vers en gemalen) en de bloem in een keukenmachine en maal het kort. Zorg ervoor dat het grove stukken blijven, je wilt geen puree.
    • Proef een beetje van het mengsel en voeg naar smaak peper en zout toe.
    • Wil je de optie met de goudsbloem en/of rozemarijn, dan moet je dit ook direct in de keukenmachine doen. Heb je geen keukenmachine? Dit gaat ook prima met een staafmixer en de ingrediënten in een pan.
    • Strooi nog wat extra bloem op je aanrecht en vorm burgers van het mengsel. Het mag niet plakken. Leg ze nog minimaal 3 uur vantevoren in de koelkast.
    • Smeer het barbecuerek in met olie of giet een scheut in een grillpan. Grill de burgers op een middelhoog vuur 8 minuten aan elke kant.

Je kunt de burgers direct eten. Tip: kleed de burgers mooi aan met extra groenten uit je moestuin, zoals sla, bonen, snijbiet, ui, radijs, tuinkers of waterkers. Zo is je bordje zomergroenten compleet en ziet het er ook nog eens spectaculair uit.

Eet smakelijk!