Recept: kerstkoekjes

Een recept waarbij geen enkel product uit de moestuin komt, maar dat zeker niet minder lekker is. Ine van Mierlo maakt deze keer kerstkoekjes. “Het is vooral leuk om te maken met vriendinnen om ze daarna mooi in de kerstboom te hangen.”

Peperkoekmannetjes, kerstbomen of sterren

Deze kerstkoekjes kun je zeker tien dagen voor kerst maken. De koeken blijven lekker krokant (in een trommel) en het glazuur kan goed drogen. Met dit recept maak je minstens veertig koekjes, varieer dus vooral in de vorm: grote peperkoekmannetjes, kerstbomen of sterren. Wil je ze niet in de kerstboom hangen? Maak dan kleinere versies voor in zakjes, die je leuk kunt versieren met kerstdecoratie. Of personaliseer ze met naamtags. Nog een idee: kies zakjes of verpakking in de kleur van je gedekte feesttafel.

Dit heb je nodig voor de koekjes

• 100 g boter
• 60 g donkere basterdsuiker
• 100 g honing
• 30 g schenkstroop
• 350 g bloem
• Snufje zout
• 3 tl kaneelpoeder
• 1 tl gemberpoeder
• 0,24 tl nootmuskaat
• 0,25 tl gemalen witte peper
• 0,25 tl gemberpoeder
• 1 tl kardemom
• 1 ei
• 1 tl bakpoeder
• Garde
• Uitsteekvormpjes in kerstfiguren
• Bakpapier

Vormpjes uit deeg voor kerstkoekjes
Vormpjes uit deeg voor kerstkoekjes

Zo maak je kerstkoekjes

• Doe de boter, basterdsuiker, honing en de stroop in een pan en laat smelten. Zorg dat alle suiker goed smelt, maar laat het mengsel niet koken.
• Voeg 175 g bloem toe, een snuf zout en de zes specerijen. Meng het geheel goed door, dat gaat het beste met een garde.
• Laat het mengsel een beetje afkoelen en meng er het ei doorheen.
• Voeg nog eens 175 g bloem toe en het bakpoeder. Het wordt dan al een echt deeg en dat kneed je vanaf dit moment het beste met je handen. Mocht het nog een beetje plakkerig aanvoelen, doe er dan beetje bloem bij en kneed dit er goed doorheen. Let op: het moet een soepel deeg blijven.
• Zet dit deeg minimaal 3 uur in de koelkast, zodat de smaken er goed kunnen intrekken.
• Verwarm na 3 uur wachttijd de oven voor op 200 °C.
• Rol het deeg uit over een met bloem bestrooid aanrecht. Steek er met de uitsteekvormpjes diverse figuren uit en bak deze in de oven op een bakplaat met bakpapier. Tip: bak dezelfde vormpjes tegelijkertijd af, van ongeveer dezelfde grootte. Ze hebben namelijk elk hun eigen baktijd, die ligt tussen de 8 en 10 minuten. Houd dit goed in de gaten.
• Laat de kerstkoekjes goed afkoelen voordat je ze garneert met glazuur.

Dit heb je nodig voor het glazuur

• 220 g poedersuiker
• 2 tl guavesiroop
• Scheut melk
• Garde
• Spuitzak

Zo maak je het glazuur

• Doe de poedersuiker in een mengkom en voeg de guavesiroop toe.
• Voeg een scheutje melk toe en roer alles goed maar voorzichtig glad met een garde.
• Voeg eventueel melk toe tot je een dikke, vloeibare massa krijgt. Het mengsel moet goed te spuiten zijn. Je kunt een kleurtje toevoegen, maar er is niks mis met wit.
• Giet het glazuur in een spuitzak met een klein gaatje en versier je koeken naar eigen ontwerp.

Tip: spuit de namen van je gasten erop en gebruik de koekjes bij de tafelsetting. Gezellige en lekkere kerstdagen toegewenst!

Categorie Recepten