Recept: wortelchutney

Moestuinliefhebster Ine van Mierlo houdt samen met haar gezin een biologische moestuin. Van de oogst maakt ze de origineelste recepten. Voordat het laatst zo hard ging vriezen, heeft ze in de moestuin nog gauw even een voorraad wortelen geoogst voor een heerlijke wortelchutney.

Ondanks dat Ine in haar moestuin wortelen, knollen én preien heeft afgedekt met naalden en blad uit de siertuin – toch een lekker warm dekentje – was een gevoelstemperatuur van -17 °C niet afdoende om een schop in de grond te krijgen. Zelfs de boerenkool leek het koud te hebben en liet zijn stronken zakken. Na een aantal keer wortel, soep en rauwkost op het menu, heeft Ine van de overgebleven wortelen chutney gemaakt. Kon ze gelijk een ingedroogd pepertje en een ui gebruiken die ze nog had liggen.

Dit heb je nodig:

  • 300-350 g geraspte wortel
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 1 ingedroogd pepertje, fijngesneden (of een paar chilivlokken)
  • 200 ml azijn, bijvoorbeeld appelazijn
  • 100 g suiker
  • 1 tl. korianderzaad
  • 1 el. olijfolie
  • verse kruiden naar keuze

Zo doe je het:

  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit het gesnipperde uitje aan.
  • Hak de kruiden eerst een beetje grof. Gebruik je als vers kruid dille, laat deze dan niet mee garen want dan verliest dit zijn smaak.
  • Voeg alle andere ingrediënten toe en kook dit op een lage stand een tijdje door. Roer af en toe zodat alles mooi gelijkmatig gaart. De dille voeg je als laatste toe als de pan al van het vuur af is.
  • Deze chutney smaakt lekker bij vis of bij kip. Als je de chutney voor het opdienen even overschept in een mooi weckpotje of schaaltje, heb je een mooie presentatie voor op je gedekte tafel!
Categorie Recepten