shutterstock_519491458

Ridderspoor: koningin van vaste planten

Ridderspoor is de koningin van de vaste planten: er is geen andere plant met zulke grote bloemtrossen. Het verzorgen van de plant vergt groene vingers. Met deze tips staat jouw border binnen een mum van tijd in bloei.

De wetenschappelijke naam van ridderspoor is Delphinium. De naam komt van dolfijn: vooral in de knop heeft de vorm van de bloem wel iets weg van een dolfijnenkop. Riddersporen zijn echte vlinderbloemen, maar ook bijen en hommels weten de nectar te vinden. De hele plant is giftig.

Verzorgtips

De verzorging van riddersporen vraagt om groene vingers, de planten hebben namelijk veel voeding nodig om zo rijk te kunnen bloeien. Zorg daarom elk jaar voor een flinke mestgift in het vroege voorjaar. Graaf de hele plant om de twee jaar op, deel in stukken en plant de buitenste stukken opnieuw, het liefst op een andere plek. Het vraagt dus wel wat van je, maar als de prachtige bloemen verschijnen, dan ben je dat vast meteen weer vergeten.

Knippen

Knip uitgebloeide stengels na de bloei ver terug, tot vlak boven een jong zijscheutje en geef nu ook snelwerkende mest. Met een beetje geluk gaat de plant nu nóg een keer bloeien. De zware bloemstengels hebben vaak steun nodig, bind daarom elke stengel met zacht touw aan een stokje. Liefst op meerdere punten, want anders loop je het risico dat de stengel juist net boven het bindtouw gaat knakken. Je kunt ook plantensteunen plaatsen.

Grond

Delphinium groeit en bloeit het best in de volle zon. Zorg voor losse grond, en meng er compost en organische mestkorrels door. De bodem mag vooral ’s winters niet te nat zijn. Pas in het vroege voorjaar op voor slakken, ze knabbelen graag aan de jonge blaadjes.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email