Weerribben-Wieden Nationaal Park Rietsniedersvaartocht – eropuit met Buitenleven.
Tijdens de rietsniedersvaartocht in Nationaal Park Weerribben-Wieden zie je de rietsnijder aan het werk.

Riettocht door Nationaal Park Weerribben-Wieden

Weet je dat het grootste zoetwatermoeras van Noordwest-Europa in Nederland te vinden is? Ten westen van Meppel, op de grens van vier provincies (Overijssel, Drenthe, Flevoland en Friesland) ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit laagveenmoerasgebied, ooit gemaakt door de mens zelf, staat bekend om de vroegere turfstekers. Nu vind je er vooral natuurliefhebbers en rietsnijders, waar je meer over te weten komt tijdens een overdekte rietsniedersvaartocht.

Land van water

Wil je de geschiedenis van Nederland met het water in het echt zien en beleven, dan is een bezoek aan het park in Overijssel erg de moeite waard. Weerribben-Wieden toont namelijk hoe men vroeger de strijd aanging met het water en hoe turfstekers en rietsnijders het landschap eigenhandig hebben gevormd.

Zo ligt de grond richting Friesland en Drenthe hoog en droog, maar is het park juist laag en nat. Deze overgang, naast zoet versus zout en zand tegenover klei en veen, is kenmerkend voor Nederland. In Weerrieben-Wieden vind je daarom allerlei verschillende landschappen bij elkaar, zoals rietlanden, moerasbossen en trilvenen, leefgebied van veel weidevogels. De menselijke hand vind je terug in de aangelegde gemalen, sluizen en vaarten.

Weerribben-Wieden Nationaal Park – eropuit met Buitenleven.
Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste zoetwatermoeras van Noordwest-Europa. Foto Staatsbosbeheer

Het ambacht van de rietsnijder

Via deze vaarten kun je in een overdekte rondvaartboot het park verder ontdekken. De schipper neemt je op deze vaartocht mee door het uitgestrekte rietlandschap, waar in maart en april de riettelers hun unieke ambacht uitoefenen. Het riet wordt gesneden, in dikke bundels (veldbossen) verzameld en naar de opslagplaats gebracht, waar het riet wordt verwerkt voor de handel tot het bekende Kalenberger riet.

Varen door Nationaal Park Weerribben-Wieden

De rietsniedersvaartochten starten vanaf Buitencentrum Weerribben (Hoogeweg 27, Ossenzijl) op zaterdagen en zondagen in maart en april. Vertrek om 13.30 uur, vaartijd: 105 minuten. Kinderen tot en met 4 jaar betalen € 5, volwassenen € 10,50. Reserveer je plek via Rondvaartbedrijf Tiemen Vaartjes (tel. 06 53784651).

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email