Rozen met kale wortel plant je het beste in de herfst – tuinieren met Buitenleven
Heesterrozen als de grootbloemige trosroos ‘Feurio’ komen goed uit in de border. Foto iVerde

Rozen met kale wortel planten

Het najaar is een goede periode om een nieuwe roos aan te schaffen. Veel rozentelers bieden dan de mooiste rozen met ‘kale wortel’. Deze zijn goedkoper dan de in pot gekweekte soorten. Met deze tips geniet je volgend jaar zomer van rozenpracht in eigen tuin.

Rozen met kale wortel plant je het beste in de herfst – tuinieren met Buitenleven
Rozen met kale wortel kun je de hele winter planten, zolang het niet vriest. Foto website Martha Stewart

Gekweekt in de volle grond

Vanaf oktober vind je bij de meeste rozenkwekers ‘nieuwe rozenoogst’, de planten en struiken worden dan met kale wortel aangeboden. Ze zijn opgekweekt in de volle grond en niet in pot. De verzorging is daardoor minder intensief dan bij rozen in pot (met kluit), die daarmee iets duurder zijn in aanschaf. Wel kunnen bij het oogsten de wortels iets beschadigen. Dit maakt deze rozen wat kwetsbaarder dan de in pot gekweekte soorten. Maar als je gezonde planten koopt en die op de juiste manier aanplant, zullen ze prima aanslaan.

Rozen met kale wortel plant je het beste in de herfst – tuinieren met Buitenleven
Rosa ‘New Dawn’ is geliefde, geurende klimroos die je goed over bogen en schuttingen kunt leiden. Foto iVerde

Op de juiste plek in de tuin

Een roos valt of staat met een goede plek. Zorg ervoor dat hij ten minste vier uur zon per dag krijgt. Ook mag hij niet te droog staan. Zet een klimroos bijvoorbeeld wat verder van de muur af als je huis of schuur brede dakgoten heeft. Geef de plant bovendien de ruimte, zodat hij zich goed kan ontwikkelen met een optimale hoeveelheid licht én lucht. Belangrijk is tevens dat je een roos niet aanplant op een plek waar al eerder een roos bloeide. Dit om ziektes en voedseltekorten te voorkomen. Wil je toch een oude roos vervangen, graaf het plantgat dan uit tot circa 60 cm diep en breng tuinaarde of nieuwe potgrond aan.

Rozen met kale wortel plant je het beste in de herfst – tuinieren met Buitenleven
Rosa ‘Flammentanz’ is een sterke klimroos die lang en uitbundig bloeit. Foto iVerde

Niet planten bij vorst

Rozen met kale wortel plant je van oktober tot april zolang het niet vriest. Laat ze eerst een nacht in een emmer water staan, zodat de wortels zich goed kunnen volzuigen. Maak een ruim plantgat (circa 50×50 cm) en zet de roos hier rechtop en met de wortels gespreid in. Het oculatiepunt – de plek waar de groene stelen uit de wortel komen – moet circa 5 cm onder de grond staan. Op die manier zal het niet bevriezen. Vul het plantgat met (onbemeste) potgrond of speciale rozenaarde en druk dit goed aan. Geef de plant de eerste weken goed water, zodat de wortels kunnen aanslaan. Pas in het voorjaar geef je de roos (organische) mest en wat kalk.

Rozen met kale wortel plant je het beste in de herfst – tuinieren met Buitenleven
Ook in de wintermaanden kun je rozen aanplanten in je tuin. Foto iVerde

Nieuwe oogst rozen met kale wortel

Op zoek naar mooie rozen op kale wortel? Bij Rozenkwekerij De Wilde in Zutphen houden ze op 2 november 2019 de Nieuwe Oogst dagen. Alle soorten zijn dan voorradig. Bij Rosarium Lottum bestel je je favoriete rozen online, waarna ze thuis worden bezorgd. Bij vorst wordt er niet verstuurd, ophalen in de winkel in Lottum kan ook. En kwekerij De Bierkreek in het Zeeuwse IJzendijke kweekt biologische rozen. Rozen op kale wortel kun je hier afhalen maar ook thuis laten bezorgen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email