martha-castan

Sieraden met onze natuur als basis

Sieraden geïnspireerd op onze bloemen en planten. Utrechtse Schatten, een collectief van twintig goud- en zilversmeden, toont vanaf 10 mei deze collectie op een bijzondere plek: de Botanische Tuinen op De Uithof in Utrecht.

martha-castan
Het sieraad van Martha Castañeda is geïnspireerd op de sluierzwam
utrechtse_schatten
De sluierzwam

Botanische Tuinen als inspiratie

Het thema van de expositie is Botanic Guardians. In totaal zijn er zo’n honderd ringen, kettingen, oorbellen en andere sieraden met een botanische insteek te bewonderen. Hoewel de sieraden uniek zijn, wordt het werk van de edelsmeden verbonden door het thema. De inspiratie hiervoor werd gevonden bij de Botanische Tuinen in Nederland. Zij profileren zich sinds 2017 als hoeders van de biodiversiteit en beschermers van plantensoorten, ook wel de Botanic Guardians.

Gerecyclede sieraden

De sieraden zijn gemaakt van gerecycled en fairtrade goud en zilver. De edelsmeden maakten ook tien sieraadkunstwerkjes van een reageerbuisje, met daarin zaden van planten verwerkt. Goed nieuws: ze zijn te koop tijdens de tentoonstelling.

Over de expositie

De expositie is van 10 mei t/m 27 mei te bezoeken in de Botanische Tuinen Utrecht op het Science Park De Uithof. Bij de tentoonstelling ligt een catalogus van alle sieraden, waarin elke smid zijn of haar inspiratiebron noemt. Meer informatie vind je op de website van Utrechtse Schatten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email