Verzorging van de hortensia en Annabelle voor snoeien, verplanten en blauw houden – Tuinieren met Buitenleven
Boerenhortensia's en hortensia 'Annabelle' zijn populair in Nederland. Je ziet wel waarom! Foto Sietske de Vries

Tips voor verzorging van je hortensia

De hortensia is in vele Nederlandse tuinen een populaire en makkelijke bloeier. Bovendien is hij er in vele gevarieerde kleuren en soorten. Maar wanneer kun je een hortensia bijvoorbeeld het beste verplanten? En hoe houd je ze mooi blauw? Deze en meer tips voor snoeien en verzorging van je hortensia lees je hier.

Verzorging van de hortensia en Annabelle voor snoeien, verplanten en blauw houden – Tuinieren met Buitenleven
Diverse kleuren hortensia’s bloeien een groot deel van het jaar schitterend. Foto Sietske de Vries

Boerenhortensia en ‘Annabelle’

Net over de grens bij Maastricht in ’s-Gravenvoeren (B), ligt de tuin Schopsheim van Maria Kapteijns. Zo’n twintig jaar geleden veranderde ze de overwoekerde tuin om tot een gevarieerde bloementuin. Op gevoel, zonder vooropgezet plan, leerde ze zichzelf planten combineren op kleur, vorm en hoogte. Rondom de oude boerderij plantte ze eerst hortensia’s. Nu, jaren later, heeft ze veel hortensia ‘Annabelle’ en veel – in de volksmond – boerenhortensia’s. Die naam dankt de plant aan het feit dat hij vroeger veel op het erf van boerderijen werd geplant. Maria deelt haar verzorgingstips met Buitenleven.

Hoe houd je een hortensia blauw?

Prachtig zijn ze, die felle blauwe en roze knallers. Bijvoorbeeld de boerenhortensia Hydrangea macrophylla. Maar hoe houd je deze hortensia mooi blauw of roze? Maria: “Bij de apotheek in Nederland koop ik aluin. Dit doe ik in een grote gieter met water en laat het oplossen. Ik begiet de boerenhortensia’s hiermee: de eerste keer in april, de tweede keer eind april en tot slot in mei nog een keer. Blauw blijft zo blauw en roze wordt veel dieper roze.”

Verzorging van de hortensia en Annabelle voor snoeien, verplanten en blauw houden – Tuinieren met Buitenleven
Maria zweert bij aluin om haar hortensia’s mooi op kleur te houden.

Hortensia ‘Annabelle’ snoeien

De grote bollen bloemen van de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ zijn helder wit, om in het najaar limegroen te kleuren. Ook deze variant heeft Maria in haar tuin en ze vertelt over de verzorging van haar hortensia: “Deze hortensia knip ik na de bloei meteen tot een derde terug. Begin april snoei ik hem tussen de 20-40 cm vanaf de grond weg. Een beetje spreiden voor stevigheid. Datzelfde jaar verschijnen dan weer de grote witte bloemschermen.” Nog een tip: geef de stengels wat steun nadat je ze hebt gesnoeid, want met een flinke regenbui kunnen ze wellicht kapot gaan.

Een boerenhortensia snoeien

Dat snoeien gaat bij de Hydrangea macrophylla net wat anders. Maria: “Bij de boerenhortensia’s knip ik in het begin van de winter de verdroogde bloemen eruit. Ik snoei in het voorjaar, meestal april, tot de eerste mooie knop weg. Als de eerste knop niet zo mooi is, knip ik tot de tweede. Dunne of oude takken knip ik helemaal weg tot aan de grond. Gezonde volle takken laat ik staan. Als je te veel weg snoeit, knip je de bloemen eruit die dat jaar zullen bloeien. Net wat anders dus dan bij de ‘Annabelle’.”

Verzorging van de hortensia en Annabelle voor snoeien, verplanten en blauw houden – Tuinieren met Buitenleven
Let er bij het aanplanten en verplanten op dat het plantgat groot genoeg is.

Hortensia verplanten

Wil je je hortensia een andere plek in de tuin geven? Dat is slim om te doen als de grond iets is opgewarmd en de plant bij het verplaatsen geen vorstschade oploopt. Dit is in de lente, in maart of april. In die periode heeft de plant ook nog geen bladeren, waardoor hij compacter is om te verhuizen naar een nieuwe stek. De plant heeft zo ook nog tijd om te herstellen van afgestoken wortels tijdens het verplanten. Om te voorkomen dat de kluit onnodig lang bovengronds ligt, begin je met het graven van het nieuwe plantgat. Je kunt je hortensia in de volle grond verplanten aan de hand van deze stappen.

  1. Bepaal waar je je hortensia wilt hebben en graaf daar een voldoende groot plantgat. Let erop dat er een flinke kluit mee kan komen die dus ook in je gegraven gat moet passen. Het gat dient twee keer zo groot én diep te zijn dan de kluit.
  2. Een hortensia krijgt graag voldoende lucht voor de wortels, liefst in een humusrijke grond. Zorg daarom dat je extra compost toevoegt aan het plantgat en na het verplanten.
  3. Begin met het uitgraven van de hortensia op ruime afstand van de plant. Zo beschadig je niet onnodig (veel) wortels. Een grote kluit is geen probleem.
  4. Plaats de hortensia met de compost in het plantgat en druk alles goed aan. Geef hierna ruimschoots water. Op dit moment is verzorging van je hortensia extra belangrijk. Ook in de warme zomermaanden heeft deze plant veel water nodig.

Wil je meer weten over het verplanten van vaste planten? Lees verder over verplanten en aanplanten van vaste planten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email