Blauwe struikveronica (Hebe Speciosa)
Blauwe struikveronica (Hebe Speciosa).

Struikveronica magneet voor vlinders

Voor meer vlinders in je tuin hoef je niet per se een vlinderstruik te planten. Met zijn overvloedige nectar, zorgt de struikveronica gegarandeerd voor veel meer fladderende vrolijkheid in je tuin.

Vlinders lokken

Uit de jaarlijkse Tuinvlindertelling blijkt dat in 2018 beduidend minder vlinders zijn gezien dan in andere jaren. Gewoonlijk tellen tuinbezitters vijf vlindersoorten, dit jaar slechts drie. Wil je vlinders een handje helpen? De struikveronica (Hebe addenda) is een uitstekende plant om meer vlinders te lokken. De struik heeft vrolijke, nectarrijke bloempluimen met lange meeldraden waarop vlinders (en natuurlijk bijen) dol zijn.

Veel soorten en kleuren

Deze kleine heester, die 40 tot 70 cm hoog kan worden, is nog enigszins onbekend. Oorspronkelijk werd de struikveronica een natuurgodin genoemd, die de opbloeiende natuur in de lente vertegenwoordigde. Tegenwoordig is de plant ruim verkrijgbaar in diverse soorten en in verschillende kleuren, zoals wit, lavendelblauw, roze, paars en lila. Alle soorten komen voor in Nieuw-Zeeland, waar de plant ook in het wild groeit. Je zet de plant in gewone potgrond in je tuin, border of op je balkon. Met de nodige zorg is en blijft het een kleurrijke aanwinst.

Paarse struikveronica (Hebe) met een roodborstje.
Paarse struikveronica (Hebe) met een roodborstje.

Lange bloeitijd

Hoewel je de plant binnen kunt zetten, is ze daar slechts vier tot zes weken houdbaar. Daarom kun je de struikveronica beter buiten zetten, het liefst op een beschutte plek in een koele omgeving. Als hij in de zon staat, mag de grond niet uitdrogen. Geef daarom regelmatig water. Als je daarbij zo nu en dan de bloemen verwijdert, is de bloeiperiode van de struikveronica relatief lang: van juli tot en met oktober.

Regelmatig bemesten

De struikveronica is in beginsel een eenjarige plant, maar kan enkele jaren niet al te strenge winters (tot -10 ⁰C) overleven. De meeste soorten, vooral de dwergtypen, zijn winterhard. De bloeiende, grootbladige soorten moet je bij zware vorst wel beschermen. Verder heeft de plant regelmatig mest (bijvoorbeeld kalkrijk beendermeel) nodig, de bloeiende soorten het liefst elke maand.

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email