Vijf terrasplanten die van de zon houden en tegen droogte kunnen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Vetplanten zijn er in vele varianten en zijn makkelijke terrasplanten. Foto Bloemenbureau Holland

Terrasplanten die van zon houden

Op zoek naar terrasplanten die van zon houden en weinig verzorging vragen? Kies dan voor planten met een dikke huid, zoals vetkruid (Sedum), agave en gomboom (Eucalyptus). Deze planten houden van zon en drinken relatief weinig water. Een groene keuze in droge tijden.

Bestand tegen droogte en zon

Het veranderende klimaat dwingt je als tuinier om kritisch te kijken naar de aanplant en inrichting van borders. Vooral terrasplanten in de zon – in kuip of op balkon – hebben in de zomer een flinke slok water nodig. Met de keuze voor succulenten zit je wat dat betreft goed. Ze houden van zon én zijn goed bestand tegen droogte. De planten wortelen ondiep, nemen water snel op en slaan dit op in bladeren, stengels en wortels voor drogere tijden.

Vijf terrasplanten die van de zon houden en tegen droogte kunnen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Sedum ‘Herbstfreude’ bloeit laat in het jaar met roze schermen. Foto iVerde

Vele soorten vetkruid

Varianten van vetkruid of Sedum zijn makkelijke terrasplanten in tuin én pot als de zon veel schijnt. De Nederlandse naam verwijst naar de blaadjes, die wat vet aanvoelen. Er zijn 400 tot 500 verschillende soorten vetkruid bekend, van miniformaatje muurpeper (Sedum acre) tot mooie hoge hemelsleutels (Sedum telephium). Bloeiend vetkruid bevat veel nectar, vandaar dat je er vaak vlinders op ziet zitten. Een andere fijne eigenschap: de planten zijn slakkenproof. Veel soorten verkleuren door de seizoenen heen en hebben een mooie herfstkleur. Zo bloeit Sedum ‘Herbstfreude’ roze in het najaar.

Vijf terrasplanten die van de zon houden en tegen droogte kunnen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Het blad van Agave americana is opvallend getand met scherpe stekels. In een serie staan ze prachtig als decoratie in de tuin.

Honderdjarige aloë op je terras

Honderdjarige aloë, zo wordt de bekende Agave americana wel genoemd. Deze reus kan tien meter hoog worden en groeit in warme gebieden vaak langs de weg. Maar de agave kent ook tal van kleine soorten die je prima in pot als terrasplant kunt houden. Zo vormt de Agave parrasana mooie, compacte rozetten. Verpotten is een uitdaging met stekelige agaves. Het sap kan bovendien voor huidirritatie zorgen. In Mexico maken ze hier overigens tequila van. En ook de zoete agavesiroop uit deze cactusachtige wordt gewonnen. Agave sisalana is leverancier van de vezel sisal.

 Vijf terrasplanten die van de zon houden en tegen droogte kunnen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Met zijn grijsgroene kleur is gomboom of eucalyptus prima geschikt als decoratie, bijvoorbeeld in combinatie met andere planten die hun blad niet verliezen.

Gomboom met Australische roots

Gomboom of Eucalyptus is geen vetplant, maar met zijn Australische roots is het eveneens een warmteliefhebber. Hij heeft oliehoudende eigenschappen en droogt daardoor niet snel uit. De meest voorkomende cultivar is de Eucalyptus gunnii ‘Azura’. Deze boom met fraaie ‘azuurkleurige’ bladeren is speciaal op winterhardheid geselecteerd. En: hij verliest zijn bladeren niet. Geef deze terrasplant een plek in de volle zon, anders leunt hij voorover op zoek naar zonlicht.

Vijf terrasplanten die van de zon houden en tegen droogte kunnen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Aeonium arboreum ‘Zwartkop’ heeft opvallende donkere rozetten.

Sierlijke rozetten van Aeonium

Decoratief zijn de rozetten van vetplant Aeonium, van lichtgroen en goudgeel tot purperroze. Er zijn zo’n veertig soorten geteld, waarvan er 34 groeien op de rotsachtige Canarische eilanden. De meeste hebben meerdere rozetten per plant. Als de oude blaadjes verdrogen, vormen zich nieuwe. Zo zal de rozet steeds hoger op de kale stengel groeien. De bloemen verschijnen uit het hart en vertakken zich tot een roze of rode pluim. Populair is onder meer de donkerrode Aeonium arboreum.

Vijf terrasplanten die van de zon houden en tegen droogte kunnen op een rij – Tuinieren met Buitenleven
Aloë is er in zo’n driehonderd soorten, van mini’s tot bloeiende reuzen. Foto Bloemenbureau Holland

Taaie rakker: aloë

Als woestijnplant moet aloë (Aloe vera) overleven in een extreem klimaat. Hij kan vocht opslaan als de beste en produceert daarnaast tientallen heilzame stoffen waarmee de plant zichzelf (én mensen) kan genezen. De naam is afgeleid van het Arabische Alloeh wat ‘glanzende, bittere stof’ betekent. Dat slaat op de verkoelende gelachtige vloeistof in de bladeren. Er zijn zo’n driehonderd soorten, waarvan Aloe vera het bekendst is. Fraai is ook Aloe arborescens, een boomachtige soort met krullende bladeren.

Terrasplanten in de zon verzorgen

Vetplanten gedijen goed in de volle zon. Wees zuinig met water, de kluit mag best een beetje indrogen tussen gietbeurten door. Zorg bovendien voor een goede drainage. Vul de pot onderin met scherven of kiezels en zet geen schotels onder de potten. Kies voor potgrond speciaal voor vetplanten. Kijk wel goed of jouw terrasplant winterhard is. Agave en Aeonium overwinteren bijvoorbeeld liever binnen, Eucalyptus kan wel wat vorst verdragen. Bovendien hebben de meeste vetplanten in de winter een rustperiode nodig, waarin ze weinig water vereisen. Ze zullen dan de bloemknoppen vormen.

Meer ideeën opdoen voor planten die tegen de droogte kunnen? Een overzicht met vijf mooie, gele bloemen, echte zonaanbidders, moet je dan zeker even bekijken.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email