Orchidee soldaatje (Orchis militaris)
Orchidee soldaatje (Orchis militaris)

Terugkeer van orchideeën in Zuid-Limburg

Het gaat niet goed met de orchideeën in Zuid-Limburg. Dat zegt Marc van Schie, die namens IVN Zuid-Kennemerland een lang weekend organiseert, met als doel om bijzondere orchideeën weer een kans te geven.

De natuur helpen

“We gaan de natuur een handje helpen. Om zeldzame orchideeën meer ruimte te geven, gaan we aan de slag in de heuvels van Zuid-Limburg. Samen met Staatsbosbeheer en het Limburgs landschap hellingbosjes zagen en knippen.”

Zagen en knippen van houtwallen

Doel van het werkweekend is om door middel van zagen en knippen in de houtwallen bijzondere orchideeën op de Zuid-Limburgse hellingen terug te krijgen. Dit is een beproefde methode, want enige jaren geleden had Staatsbosbeheer houtopstanden uitgedund en verwijderd, waarna er weer bijzondere orchideeën, zoals het bleke bosvogeltje (Cephalanthera damasonium), gingen groeien en bloeien. Natuurlijk is het streven om op termijn nog meer bijzondere exemplaren in het Limburgse landschap te laten terugkeren, zoals het soldaatje (Orchis militaris).

Orchidee bleek bosvogeltje (Cephalanthera damasonium).
Orchidee bleek bosvogeltje (Cephalanthera damasonium).

Natuurgebieden in Wijlre en Eys

Deelnemers gaan van donderdag 25 tot en met zondag 28 oktober 2018 (in de herfstvakantie) aan de slag in natuurgebieden De Dolsberg in Wijlre en in het Eyserbos in Eys. Het gezelschap van maximaal 38 personen verblijft in een eenvoudige, maar volgens de organisatie sfeervolle, groepsherberg in Noorbeek. Wie in de buurt woont en mag meewerken, kan dat doen zonder overnachting.

Opleving van bijzondere orchideeën

Natuurliefhebbers die het hele weekend blijven, betalen € 65 (inclusief overnachtingen en maaltijden). Je moet zelf wel zorgen voor werkkleding, laarzen en slaapspullen. Het Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer zorgen voor begeleiding, gereedschap, werkhandschoenen, soep en vlaai bij de koffie.

Niet alleen Limburgers worden van harte uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een opleving van bijzondere orchideeën in Zuid-Limburg. Er zijn zelfs carpoolmogelijkheden vanuit Haarlem en Amsterdam. Meer info en aanmelden kan via Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email