De zon laat zich vaker zien, het tuinmeubilair kan naar buiten. Weg dus met groene aanslag en onkruid op je tegels en terras. Onkruid krabben en wieden kunnen we wel, maar hoe nemen we die mossige aanslag het beste onder handen? Met deze tips voor verwijderen en voorkomen, kun je meteen aan de slag.

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag is niets meer of minder dan onkruid. Maar dit onkruid ga je helaas niet met een schoffel te lijf, het vraagt om een andere aanpak. Groene aanslag bestaat uit mossen en algen die zich helemaal thuis voelen op vochtige, donkere plekken. Geen wonder dus dat groene aanslag vaak voorkomt in het najaar en de winter.

Zowel houten schuttingen als stenen zijn vatbaar voor mos als ze vochtig zijn

Verwijderen groene aanslag van tegels

Heb je groene aanslag op je klinkers, terras of houten vlonder? Dan wil je er vast vanaf. Maar hoe doe je dat? Aan de slag gaan met chemische bestrijdingsmiddelen is niet per se een milieuvriendelijke keuze. Gelukkig kun je groene aanslag ook op andere manieren aanpakken. Zoals je ook onkruid kunt bestrijden met een mesje tussen de tegels (lees tips voor onkruid verwijderen).

Ook houten vlonders zijn vatbaar voor groene aanslag.

Is azijn goed voor groene aanslag?

Het is een bekende tip: azijn gebruiken. Maar dat is geen milieuvriendelijke oplossing. Ook houtas, zout, groene zeep en chloor zijn een no go. Al deze middelen zijn namelijk schadelijk voor de bodem, planten en ons water.

Groene aanslag op een balkon

Soda als groene aanslag-verwijderaar

Met soda kun je ook groene aanslag verwijderen, maar ook dit is een schadelijke methode voor onze omgeving. Lees hier meer over natuurlijke bestrijding.

Groene aanslag verwijderen met een hogedrukspuit

Even de hogedrukspuit gebruiken en je bent er weer van af? Klinkt goed, maar deze manier van groene aanslag bestrijden maakt de tegels ruw. En het gevolg is dat de groene aanslag dan juist sneller terugkomt.

Ondanks dat een hogedrukreiniger wel de groene aanslag reinigt, is dit niet goed voor je tegels

Maar hoe voorkom je groene aanslag dan wél?

Gelukkig kun je toch op een verantwoorde manier zorgen voor een terras of vlonder zonder groene aanslag. Neem er wel even de tijd voor, want een snelle oplossing is er niet.

  • Veeg je terras of stoep regelmatig, zo krijgen aanslag, mos en onkruid minder kans om te groeien.
  • Strooi voegenzand over de groene aanslag en veeg dit uit. Het zand schuurt de aanslag weg.
  • Groene aanslag schrob je weg met een emmer heet water (eventueel met toevoeging van biologisch schoonmaakmiddel).
  • Zorg voor een goede afwatering in je tuin (of je nu wel of geen planten hebt).
  • Leg minder tegels in je tuin en zorg voor meer planten.
  • Kies voor bodembedekkende planten.
  • Leg je nieuwe terras(deel) aan met schoon zand op een worteldoek.
  • Giet kokend water over het onkruid tussen de voegen.
  • Krab, wied en schoffel onkruid met de hand.
Groene aanslag kan prima weggeschrobd worden met heet water, biologisch schoonmaakmiddel en een bezem.

Geen groene aanslag? Kies voor (meer) plantenborders

Groene aanslag groeit op vochtige, egale oppervlakken waar weinig zonlicht komt. Een betegeld terras of een houten vlonder bijvoorbeeld. Het is meer werk dan je denkt om dit alles steeds mosvrij te houden. Heb je geen zin of tijd om groene aanslag te verwijderen? Overweeg dan om je tegels (deels) te vervangen door plantenborders. Mooi voordeel: het is een duurzame optie, omdat het regenwater zo beter afgevoerd wordt. Ook voorkom je door meer groen zogenaamde ‘hittestress’. Tegels worden warm en tijdens een hittegolf wordt je tuin dan een onaangename plek. Je leest hier meer over plantenborders. Wil je meer weten over het vergroenen van je tuin? Lees dan dit artikel.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
2.9/5 - (36)