Een vijver met vissen kan een echte aanvulling zijn voor je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Voordat je vissen in de vijver plaatst, moet de waterkwaliteit goed zijn

Tips voor vissen in je vijver

Een goudvis binnen in een kom is eenvoudiger te onderhouden dan vissen buiten in de vijver. Overweeg je om vissen in een vijver te gaan houden? Denk dan goed na welke vijvervissen je graag wilt uitzetten. We geven je alvast wat tips als je begint met een vijver.

Wanneer laat je vissen in de vijver?

Als je een vijver hebt aangelegd en gevuld met kraanwater moet je enkele weken wachten voordat de waterkwaliteit geschikt is. Het water moet voldoende nitrificerende bacteriën bevatten voordat je de vissen erin plaatst. Deze bacteriën zorgen voor het omzetten van organische stikstofverbindingen en zorgen dat ammoniak wordt omgezet in nitraten. Het is slim te starten met een opstartpakket, want dan reageert de vijverfilter sneller en worden de bacteriën geproduceerd.

Een vijver met vissen kan een echte aanvulling zijn voor je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Zuurstofplanten zijn belangrijk voor de vijver, bijvoorbeeld fonteinkruid (Potamogeton perfoliatus)

Plaats de juiste waterplanten

Zuurstofplanten zijn essentieel voor je vijver; deze plaats je zodra de waterkwaliteit op orde is. De beste tijd om ze te planten is het voorjaar. Let bij het planten op de diepte: elke plant dient op een bepaalde diepte te worden geplaatst. Bij het planten kun je gebruikmaken van een vijvermand die je in de vijverbodem plaatst. Wat betreft de hoeveelheid plantjes, kun je een verhouding aanhouden van vijf plantjes op duizend liter water.

Een vijver met vissen kan een echte aanvulling zijn voor je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Koikarpers zijn minder geschikt voor je vijver omdat deze vissen veel omwoelen

Welke vissen zijn niet geschikt voor de vijver?

Niet elke vis is geschikt voor een tuinvijver. Een steur bijvoorbeeld kan niet achteruit zwemmen, waardoor hij kan komen vastzitten in de planten. Ook is het een bodemvis die stromend water nodig heeft. Koikarpers wroeten de boel los. En goudvissen? Je ziet ze in bijna iedere vijver, maar toch zijn ze niet heel geschikt. Ze vermenigvuldigen zich snel, terwijl de grote exemplaren de bodem omwoelen en het water troebel maken.

Geschikte vissen voor de vijver

Welke vissen zijn dan wel geschikt voor de tuinvijver? Neem bijvoorbeeld de komeetstaart, die vermenigvuldigt zich minder snel en eet voedsel dat op het water drijft. Bovendien groeit deze vis minder hard en hij wordt maximaal twintig centimeter groot. Ook sluierstaarten kun je uitzetten, die worden niet zo groot en planten zich niet zo snel voort. Goudelritsen zijn ook geschikt. Deze vijvervis zoekt zijn eten aan het wateroppervlak en blijft klein (10 cm). Hij wordt ook wel ‘Mona Lisa’ genoemd.

Een vijver met vissen kan een echte aanvulling zijn voor je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Komeetstaarten zijn goede vijvervissen; ze eten voedsel dat op het water drijft

Start met goudwindes

Goudwindes zijn goede vissen om mee te beginnen, omdat ze niet zo veeleisend zijn. Deze vissen eten vooral van het wateroppervlak en laten de bodem met rust. Let op dat goudwindes wel een halve meter lang kunnen worden, dus ze zijn niet geschikt voor kleine vijvers.

Houd vijverwater schoon voor de vissen

Veel vijvervissen zijn grote vervuilers. Het is dus zaak om het water helder te houden, zodat er geen algen of visziekten ontstaan. Een handige vuistregel is dat je de schaduw van de vissen op de bodem moet kunnen zien. Zorg voor een goede filtering en voldoende zuurstofplanten. Verder is het belangrijk dat er niet teveel vissen in de vijver zwemmen, omdat dan het biologische evenwicht wordt verstoord. Daarom is het slim om soorten te nemen die zich niet zo snel voortplanten. Informeer bij de gespecialiseerde verkoper welke en hoeveel vissen je voor de omvang van jouw vijver kunt nemen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email